11 Şubat 2022 08:00 Güncelleme : 11 Şubat 2022 07:46

Akdeniz’in En Özel Tatlısı: Kerebiç! İşte Pratik Tarifi İle Cevizli ve Fıstıklı Kerebiç

Akdeniz’in En Özel Tatlısı: Kerebiç! İşte Pratik Tarifi İle Cevizli ve Fıstıklı Kerebiç

Bu kez karşınıza harika bir yöresel tatlı ile çıkıyoruz. Akdeniz’in; özellikle Mersin ve Hatay’ın vazgeçilmez tatlarından olan Kerebiç tatlısı tarifi sizlerle...

Akdeniz Bölgesi’nde sıklıkla yapılan ve oldukça sevilen kerebiç, muhteşem bir tatlı olarak sofralarımızı şenlendiriyor. Özel günlerde de bir hayli ilgi gören bu tadı, sizin mutfağınıza getiriyoruz. Enfes lezzetiyle yiyenleri büyüleyen kerebiç tatlısı ile mutfağınızı Akdeniz’e taşıyacaksınız.

Kerebiç Tatlısı İçin Gereken Malzemeler

Hamur için:

  • 1 su bardağından biraz daha az miktarda irmik unu (semolina)
  • 4 su bardağı un
  • 250 gr. tereyağ
  • 1 su bardağına yakın pudra şekeri
  • 1 yumurta

İç İçin:

  • Yarım tatlı kaşığı kadar tarçın
  • 300 gr. kadar antep fıstığı (kabuksuz)

    Üzeri İçin:
    1 tatlı kaşığı tarçın
    Yarım su bardağı pudra şekeri

Kerebiç Tatlısı İçin Gereken Malzemeler

Kerebiç Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak hamur yapımıyla başlayalım. Oda sıcaklığında bulunan tereyağını güzelce eritelim. Bu işlemi yaparken kısık ateşte yapalım ki böylece süt köpüklerinin oluşumunu görebilelim. Bu köpükleri kaşık yardımıyla alalım ve erittiğimiz yağı süzelim. Daha sonra yağın ılımasını bekleyelim.
  2. Pudra şekerini, yumurtayı ve tereyağını bir kabın içerisine alalım. Kabın derin olması daha iyi olacaktır. Kaba yavaş yavaş unu ve irmik ununu ekleyelim. Ardından hamuru güzelce yoğuralım. Yoğurduğumuz hamurun ele yapışmaması ve yumuşak olması gerekir. Bu hamurdan ceviz kadar büyüklüklerde bezeler koparalım. Bu hamurlar kenarda dinlenirken içi hazırlayalım.
  3. Kabuklarından temizlenmiş olan antep fıstıklarını ince ince kıymamız gerekiyor. Elde ettiğimiz küçük parçalı fıstıkları tarçın ile güzelce karıştıralım.
  4. Hamurumuza geri dönelim. Bezelerin iç kısmını oyalım ve bu kısımlara hazırladığımız iç harcımızı dolduralım. Ardından şekil verelim. Bunu avucunuzda yuvarlayarak ya da kalıplar ile yapabilirsiniz. Hazır olanları fırın tepsisine alalım ve pişirelim.
  5. Pişen kerebiçlerimizi fırından alarak bir süre kenarda dinlendirelim. Arından üzerine tarçın ve pudra şekerini ekleyelim. Bu şekliyle kerebiç tatlınız yemeye hazır olacak. Ancak geleneksel şekliyle yemek isterseniz, çöven otu kökü köpüğüne de ihtiyacımız var.

Çöven Otu Kökü Köpüğü Nasıl Yapılır?

İki tane çöven otu kökünü bir kaba alın ve üzerine üç su bardağı su ekleyin. Bu haliyle bir gece bekletin. Sonrasında bu karışımı 2 saat kadar kaynatmanız gerekiyor. Su azaldıkça sıcak su ilave edebilirsiniz. Ardından ocaktan alınan bu suyun içerisine 4 su bardağı pudra şekeri ekleyeceksiniz ve içerisinde eriteceksiniz. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken tek şey ise mikser ile bunu çırpmak olacak. Yoğun bir kremaya dönüşen köpüğü kerebiçle birlikte servis edin. Afiyet olsun!

Etiketler

Yemek Tarifleri  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış