Ağız kokusu çoğu insanı sıkıntıya sokan bir durum olarak karşımıza çıkar. Altında yatan sebeplerin çok iyi araştırılması gereken ağız kokusu; ikili ilişkileri, iş hayatını ve özel hayatı da etkileyebilir. Ağız temizliğinin ağız kokusundaki faktörü çok önemlidir.
Kişiler ağız temizliğini yerine getirmezse bundan dolayı da koku oluşumu olur. Temizliğine dikkat eden ve aksatmayan kişilerde de bazı durumlarda istenmeyen ve ağır düzeyde ağız kokuları oluşabilir. Bazı hastalıkların belirtisi olan ağız kokusu çok detaylı bir şekilde incelenmesi gereken bir rahatsızlıktır. Ağız kokusu nasıl gider neler yapılmalıdır. Hepsi haberimizin detayında...
Devamı Diğer Sayfada
En sık ağız kokusu oluşumu ağız temizliğinin ihmâl edilmesinden kaynaklanır. Dişler arasında kalan yemek artıklarından da oluşan ağız kokusu giderilir türdendir. Diş çürükleri, diş taşları, dişlerde tartar, diş eti rahatsızlıkları ve ağız içinde oluşan aft benzeri yaralarda ağızda koku oluşumuna neden olan faktörler arasında yer alır.
Bunlardan ayrı olarak çoğu kişilerde sabahları ağız kokusu olabilmektedir. Kişinin açlığından kaynaklanan koku yemek ve diş temizliğinden sonra kaybolur. Bu tip ağız kokularının da ayrıntılı olarak incelenmesi gereklidir.
Bazı durumlarda oluşan ağız kokuları hastalıkların belirtisi de olabilir. Sinüzit, bademcik iltihabı, farenjit yani yutak iltihabı, burun eti ya da geniz eti gibi sorunlardan da ağız kokusu durumu ortaya çıkabilir. Bu durumlarda öncelikle tedavi yapılmalıdır. Tedaviden sonra ağızda oluşan koku azalmaya başlar. Bazı mide rahatsızlıklarında da ağız kokusu oluşabilir.
Midede oluşan aşırı gaz yani gastrit ve reflü gibi sorunlarda da ağız kokusu yaygınlıkla görülebilen bir durumdur. Ayrıca şeker hastaları, böbrek rahatsızlığı bulunan kişiler ve aşırı alkol ve sigara tüketimi de ağız kokusuna yol açan faktörler arasında yerini alır.
Devamı Diğer Sayfada
Ağız temizliğinden yana oluşan ağız kokuları dişlerin bakımı ve kullanılan gargara ile giderilebilir. Diş ipi kullanımı da ağız kokusunu engelleyen aparatlardan birisidir. Arkasında yatan bir rahatsızlıktan dolayı oluşan ağız kokuları ise detaylı bir şekilde araştırılmalıdır. Ayrıca dişlerde oluşan problemlerden dolayı koku oluşumu mevcutsa mutlaka bir diş hekimine kontrol gerekir. Çürük, diş eti hastalıkları ve protez kullanımında ortaya çıkan pürüzler; doğru tanılarla giderilerek çözüm sağlanmış olur.