Birçok insan terler. Hatta herkes terler, terlemek çok normal ve doğal bir olaydır. Spor yaparken, aşırı heyecanlanırken, korkarken ve bu gibi zamanlarda vücut terleyerek reaksiyon gösterebilir. Fakat bunun yanı sıra vücutta ısı dengesini sağlayan terleme mekanizması ortada herhangi bir neden yokken de ter bezleri çalışmaya devam ediyor. Bu durum çok önemsenmiyor fakat ileride problemlere neden olabilecek bir rahatsızlık boyutuna geliyor. Bunun için mutlaka uzman bir kişi tarafından destek alınması gerekilir.
Vücudun sıcak soğuk dengesini sağlayan terleme bezi kontrol dışı çalışma sağlar. Vücutta yaklaşık olarak 2 - 4 milyon arasında bulunan ter bezlerinin sayısı kadınlarda daha fazladır. Buna rağmen erkeklerde daha aktif bir şekilde çalışmaktadır.
Peki neden terliyorsunuz. Aşırı terleme neden var. Özellikle de gece neden artıyor. Hepsinin cevabı burada...
Devamı Diğer Sayfada
Isı dengesini sağlayan bunun yanı sıra korku, heyecan, spor yapma gibi durumlarda terleme artmaktadır. Ancak bu işlevlerin hiç birini yapmıyorsanız ve buna rağmen aşırı terliyorsanız, vücudunuzda sistemsel olarak bir problem var demektir. Aşırı terleme olayına hiperhidoz denir.
Aşırı terleme sadece el ve ayaklarda görülebileceği gibi vücut genelinde de terleme meydana gelebilir. 18 - 30 yaş aralığında daha fazla görülen lokal terleme sorunları sosyal hayatınızı olumsuz bir şekilde etkiliyor. 30 yaş ve sonrasında meydana gelen terleme problemi sistematik bir hastalığın habercisi olabilir.
Devamı Diğer Sayfada
Daha çok hormonsal rahatsızlıklar terlemeye neden olurlar. Aşırı terleme durumunda metabolizmayı hızlandıran hastalıklar değerlendirme altına alınır. Hipertiroidi, yani tiroit bazının çok hızlı çalışması terlemeye en sık neden olan sistematik hastalıkların başım da gelir. Hipertiroidinin belirtileri arasında çarpıntı, ellerde ve ayaklarda terleme, kilo kaybı, sinirlilik durumu, titreme, saç dökülmesi belirtileri kontrol altına alınmalıdır.
Hipertroidi gibi büyüme hormonu fazlalığı ve adrenalinin fazla çalışması aşırı terlemeye neden olan hormonsal rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Kadınlarda menopoz sonrası aşırı terleme görülebilir. Bunun yanı sıra uyuşturucu kullanımı, aşırı derecede kafein, baharatlı yiyecekler terlemeyi arttıran etkenlerdir.