Uyutulan hastanın uyanma süresi kişiden kişiye göre değişim gösterir. Hastalığa ve geçirilen ameliyatın uzunluğuna göre de uyanma süresi değişim gösterir. Hastanın acıyı hissetmemesi için verilen narkoz miktarına bağlı olarak uyanma süresi değişecektir. Beyin hasar gördüğü zaman uyutulmalar da hekim tarafından yapılır. Bunun belli başlı en önemli sebebi, beynin fazla enerji tüketmeyerek hasarı tedavi edebilmesidir.
Bu türlü uyutulmalara suni uyutma yöntemi denir. İkinci bir uyuma şekli de doğal şekilde istemsiz olarak yapılandır. Bu uyumada uyunma süresi belli değildir. Metabolizma ve beynin işleyişine göre süre değişim gösterir. Suni uyumada verilen ilaçların kesilmesi ve yapılan müdahaleye bağlı olarak uyuyan kişi rahatlıkla uyanır.
Uyuma ne kadar süreyle yapılmalıdır. Bu aşamada nelere dikkat edilmelidir. Hepsinin cevabı detaylarda...
Devamı Diğer Sayfada
Anestezi sonrası uyanma süresi ameliyata bağlı olarak değişse de genellikle bir saat ile dört saat aralığında olur. Nefes borusuna yerleştirilen bir boru aracılığı ile verilen gazlar, kişinin ameliyat süresince uyumasını sağlar. Ameliyatın bitiminde bu boru çıkartılarak kişinin uyanması beklenir. Uyanma süresi, verilen narkoz, kişinin yaşı ve metabolizmasına göre değişimler gösterir.
Anestezi bitiminde hastanın uyandırılmasının da belli prosedürleri bulunur. Hasta bu esnada anestezi odasına getirilir. Anestezi sonrasında pek çok hastada baş ağrısı ve mide bulantısı meydana gelir. Bu gibi belirtilere karşı gerekli uygulamalar yapılarak, mide bulantısı ve baş ağrısına çeşitli önlemler alınır ve hastanın vücut sıcaklığı ayarlanır.
Devamı Diğer Sayfada
Anestezinin çok önemli ve kişide tehlike yaratacak yan etkileri bulunmaz. Sadece bir grup hastada uyandıktan sonra boğaz ağrısı, bir kısmında baş ağrısı ile mide bulantıları meydana gelir. Çok küçük bir grupta ise kalp atış ritminde değişiklik oluşur. Anestezi sonrası hastaların bir bölümünde de baş dönmesi meydana gelebilir. Anestezinin yan etkileri azalarak bir süre devam eder.
İlk ameliyat sonrası şiddetinde olmasa da iki ile üç haftaya kadar devam ettiği de gözlenir. Bir kısım hastalar, anestezi sonrasında da bir süre uyuyabilir. Bu ameliyatın verdiği yorgunlukla da yakından ilişkilidir.