Migreni olanları baş ağrısından kıvrandıran yiyecek! Migreniniz varsa ağzınıza sürmeyin

Migreni olan kişilerin ağzına sürmemesi gereken o besinleri duyunca çok şaşıracaksınız. Baş ağrısına sebep olan bu besinler, migreni olan kişilerin adeta kabusu oluyor. Baş ağrısını tetikleyen bu besinler farkında olmadan tüketilen besinler arasında bulunuyor.
21 Eylül 2022 , Çarşamba

Günlük yaşamımızda migren, kişileri en çok zorlayan sağlık sorunlarından biridir. Kronik ağrıların şiddeti değişse de bu ağrılara sebep olan bazı tetikleyici besinler de bulunmaktadır. Migren ataklarıyla mücadele ederken, bu besinlerin öğünlerinizde yer alıp almadığına dikkat edebilirsiniz. İşte o besinler…

Baş ağrısını tetikleyen besinler

Migren Araştırma Vakfı’nın araştırmalarına göre migreni tetikleyen yiyecekler ancak diğer tetikleyicilerle birleştiğinde bunu yapıyor. Bu durum kişiden kişiye göre değişirken, araştırmayı da zorlaştıran etkenler arasındadır. Migren tetikleyicileri net olarak tespit edilemezken, buna neden olabilecek bazı besinler bulunmaktadır. Bu besinlerin arasında; kafein bulunur. Çok fazla kafein ve kafein yoksunluğu migreni tetikleyici sebepler arasındadır. Baş ağrısına sebep olan kafein, Amerikan Migren Vakfı’na göre, aslında yaklaşmakta olan migren ataklarını da durdurmaya yardımcı olmaktadır. Ara sıra baş ağrısını hafifletme özelliği de bulunur. Kafein içeren diğer yiyecekler arasında; kahve, çikolata ve çay da yer alır.

Yapay tatlandırıcıların da migreni tetiklediği düşünülür. Amerikan Migren Vakfı’na göre çikolata, alkolden sonra migren ataklarını tetikleyen en yaygın ikinci besindir. Migreni olan kişilerin tahmini yüzde 22’si çikolatadan etkilendiği belirtiliyor. Baş ağrısını tetikleyen çikolatada hem kafein hem de beta-feniletilamin bulunmaktadır.

İşlenmiş gıdalar ve MSG

Monosodyum glutamat (MSG) içeren gıdaların da migren tetikleyicisi olduğu biliniyor. MSG, vücudumuzda doğal olarak bulunan glutamik asidin sodyum tuzu olarak bilinir. Birçok gıdada da katkı maddesi olarak bulunmaktadır. Amerikan Migren Vakfı’na göre, migreni olan kişilerin yüzde 10 ile 15’şnde şiddetli migren ataklarını tetikleyebileceği belirtiliyor. Bunun yanında işlenmiş gıdalar da baş ağrısını tetikleyen besinler arasında bulunuyor. Jambon, sosis vb. işlenmiş gıdaların renk ve lezzetini koruyan ‘nitrat’ adı verilen koruyucular içerdiği söyleniyor. Bu işlenmiş gıdaların, beyindeki kan damarlarını genişlettiği ve kana nitrik oksit saldığı düşünülüyor.

Türkiye'deki Finansal Ürünler: Kredi Kartları, KOBİ Kredileri ve İhtiyaç Kredileri
Pastanelerde Çok Satan Tuzlu Kurabiyeleri Evde Yapmak Mümkün! İşte Nefis Pastanede Usulü Tuzlu Kurabiye Tarifi
Kaşar Peyniri Alanlar Oyuna Geldi! Meğer Peynir Diye Bunları Yemişiz Yazıklar Olsun!
Bu Burçların Kalbinin Güzelliği Dışına Yansımış! İşte Temiz Kalpli Güzel Burçlar
Bıyık Tüyleri Başınıza Dert Olduysa Lazer Olmadan Çözün! İşte Lazersiz Tüy Yok Etme Yöntemleri!
Bu Burçların Hayatı Kökünden Değişecek! İşte Bir Anda Hayatında Çiçekler Açacak Burçlar