21 Kasım 2022 19:02 Güncelleme : 21 Kasım 2022 19:02

Arabası olan herkesi ilgilendiriyor! Trafik sigortasında yeni kararlar belli oldu, ocak ayında başlıyor

Arabası olan herkesi ilgilendiriyor! Trafik sigortasında yeni kararlar belli oldu, ocak ayında başlıyor

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren yeni bir dönem başlıyor. Sigorta şirketleri trafik sigortasından zarar ederken, zarar ettikçe de sigortanın fiyatı atıyor. Bu sefer de tüketici yüksek fiyatlardan şikayet ettiği için, trafik sigortasında yeni bir dönem başlayacak.

Araç sahibi olan vatandaşları ilgilendiren trafik sigortasıyla ilgili yeni kararlar açıklandı. İşte haberin merak edilen tüm detayları…

Hasar geçmişine göre indirim ve zam gelecek

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), sigorta şirketlerinin zarar etmemesi ve tüketicilerin de yüksek fiyatlarla sigorta yaptırmaması için yeni kararlar aldı. Alınan bu kararlar kamuoyu ile paylaşıldı. Trafik sigortasında değişikliğe gidilirken, bu değişiklik Ocak 2023’ün başlarında uygulamaya girecek. Peki, bu değişiklik nedir? Trafik sigortasında, sürücülerin hasar geçmişine göre 7 ayrı kategori bulunurken, bu kategorilere göre prim artırım ve indirimleri de belirlenecek. İlk kez sigorta yaptıracak kişiler, trafik sigorta sistemine 4. kademeden girecekler. Hasarsız geçen her yıl kademe artacak ve üst üste hiç kaza yapmayan vatandaşlar 7. kademeye kadar ulaşacaklar ve primler de buna göre azalacak.

Hasar yapan vatandaşların her yıl için kademesi düşürülecek ve 1. kademeye kadar inilirken, fiyat da aynı şekilde artacak. 7. kategoride hasarsız sürücüler yer alırken, 1. kategoride de yüksek hasarlı sürücüler yer alacak. Basamaklara prim indirimleri ve artırımları nasıl olacak? 4. basamak trafik sigortasına giriş basamağı olduğu için indirim ve artırım uygulanmamaktadır. 5. basamak için yüzde 10 indirim, 6. basamak için yüzde 22, 7. basamak için de yüzde 42 hasarsızlık indirimi uygulanmaktadır. 3. basamakta bulunan sürücülere yüzde 45, 2. basamakta bulunanlara yüzde 90, 1. basamakta yüzde 135 artırım uygulanacak.

Hasar geçmişine göre indirim ve zam gelecek

Ocak başlarında uygulamaya girecek

2023 Ocak başlarında uygulamaya girecek olan yeni düzenlemede, mevcut kademelerde ve bu kademelerde uygulanan hasarsızlık indirimleriyle prim artırımları aynı şekilde kalacak. Bunlara ek olarak iki basamak eklenecek. Çok hasarlı sürücüler 0’ıncı basamakta, hasarsız sürücüler de 8. basamakta yer alacak. 7. basamakta 5 yıl kaza yapmaya sürücülerin trafik sigortası primlerinde yüzde 50 indirim olacak. Çok hasarlı sürücülerde sigorta şirketleri 0. basamakta yer alacak ve yüzde 200 zam alacaklar.

Ocak başlarında uygulamaya girecek

Etiketler

Otomobil  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış