23 Kasım 2022 13:02 Güncelleme : 23 Kasım 2022 13:02

Asgari ücretle çalışanlar dikkat, alacağınız olabilir! O maddeyi mutlaka kontrol edin, hesabınıza yatmamış olabilir

Asgari ücretle çalışanlar dikkat, alacağınız olabilir! O maddeyi mutlaka kontrol edin, hesabınıza yatmamış olabilir

Asgari ücretli çalışanları sevindirecek açıklama kısa süre önce geldi. Fazla mesai ücretlerine dair kritik detay açıklandı. Asgari ücretli çalışan vatandaşları ilgilendiren bu olayda sözleşmenize bakmanız gerekiyor. Sözleşmenizde "Fazla çalışma ücrete dahildir" şeklinde bir ibare var ise çalışan işçi fazla mesai parası almıyor demektir. İşte asgari çalışan mesai ücretine dair tüm detaylar...

Asgari ücretli çalışanların dikkatine!

Ülkemizde sık sık gündeme gelen asgari ücretli çalışanlar için yeni detaylar ortaya çıkıyor. Yapılan araştırmalara göre İş Kanunu'nda yer alan detaya göre fazla mesai ücretinin ücrete dahil edilebileceğine dair bir hüküm yer almıyor. Bu detay ile birlikte Yargıtay belirlenen bireysel iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde "fazla çalışma ücrete dahildir" ibaresi bulunması halinde sözleşmeyi kabul ediyor. Belirlenen kanuna göre haftalık olarak belirlenen çalışma saati 45 olarak biliniyor.

Haftanın 6 günü çalışma sunan yerler ise çalışma saati olarak 7,5 saat uygulaması gerekiyor. İşçi ve iş verenin çalışma saatlerinde yaptığı anlaşma sonucunda ise çalışma saati 11 saati geçmeyecek şekilde bir iş imkânı sağlanabilir. Diğer bir ifadeyle yani kısaca işveren firma fazla ücret ödememek için çalışanı haftalık olarak 45 saati aşmayacak şekilde denkleştirme yaparak fazla ödemeden kaçınabilir. Yapılan bu denkleştirme süresi toplu sözleşmelerde 4 aya kadar yükseltilebilir. Turizm sektöründe ise bu durum farklı olarak 6 aya kadar denkleştirilebiliyor.

Asgari ücretli çalışanların dikkatine!

Fazla çalışma ücreti ne kadardır?

Belirlenen İş Kanunu'na göre fazla çalışma saat ücreti normal çalışma saat ücretinin tam tamına yüzde 50 kadar daha fazla ödenir. Bu durumda çalışma saatini 100 lira ise fazla çalışma saatlerine 150 lira kazanabilirsiniz. Belirlenen kanuna göre bu miktar azaltılamaz ama artırılabilir. Asgari ücretle çalışan bir bireyin aylık olarak 225 saatlik maaş aldığı kabul olarak görülüyor. Örnek verecek olursak brüt ücreti 10 bin lira olan bir çalışanın saat ücretini (10.000 TL / 225 saat =) hesaplayacak olursak 44,44 liraya denk düşer. Bu çalışanın ise fazla çalışma saatlerinde aldığı miktar ise yüzde 50 oranında artarak 66,67 liraya kadar yükselir.

Etiketler

Gündem   Ekonomi  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış