18 Şubat 2022 12:13 Güncelleme : 18 Şubat 2022 12:12

Bakan Akar Ukrayna Rusya Krizini Değerlendirdi

Bakan Akar Ukrayna Rusya Krizini Değerlendirdi

Gazetecilerle bir araya gelen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Savaşın eşiğinde bulunan iki devleti için " Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi söyledik. Diplomasi ve diyaloğun sürdürülmesi ve bu şekilde çözüme gidilmesi hepimizin ortak dileğidir" şeklinde konuştu.

Milli Savunma Bakanı Akar, NATO Savunma Bakanları toplantısında Brüksel'de bulunan Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gündeme İlişkin yaptığı açıklamalarda Rusya - Ukrayna kriziyke ilgili Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün sağlanmasını desteklediklerini belirterek diplomasinin uluslararası öneminden bahsetti.


Tasniyonun Düşmesi İçin Çaba Sarfedildi

Rusya- Ukrayna gerginliğine ilişkin de konuşan Akar, "Bizlerde, ilgili diğer ülkelerde ve NATO ülkelerinde bir endişe söz konusu. Bu endişeyle gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Diplomasi ve diyaloğun sürdürülmesi ve bu şekilde çözüme gidilmesi hepimizin ortak dileği. Bunu vurguladık, vurgulamaya devam ediyoruz. Bizim için hem Gürcistan'ın hem de Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi tansiyonun düşürülmesi için Türkiye olarak bugüne kadar elimizden geleni, üzerimize düşeni yaptık, yapmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

TOPLANTIYI DEĞERLENDİRDİ

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) bir taraftan hudut güvenliği diğer taraftan terörle mücadele faaliyetlerini kararlılıkla sürdürdüğünü belirten Akar, "Ayrıca Libya, Azerbaycan gibi dost ve kardeş ülkelerde de dostlarımızın, kardeşlerimizin haklı davalarını elimizden geldiğince desteklemeye devam ediyoruz." diye konuştu.Bölgesel olarak hassas, kritik bir dönemden geçildiğini ifade eden Akar, "Böyle bir dönemde iki gün süreyle NATO Savunma Bakanları Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda başta Ukrayna olmak üzere ittifakın gündeminde bulunan savunma ve caydırıcılık konuları ele alındı, hem bölgesel hem de küresel gelişmeler değerlendirildi." dedi.

"İŞ BİRLİĞİ BEKLENTİMİZİ ALTINI ÇİZEREK MUHATAPLARIMIZA İFADE ETTİK"

Akar, Karadeniz'de Montrö'nün getirdiği bir statüko olduğuna dikkati çekerek, "Bu statüko ile Karadeniz'de denge, güvenlik ve istikrar var. Bunun da hayati önemi haiz olduğunu her fırsatta belirttik, belirtmeye devam ediyoruz." dedi.Görüşmelerde Güney Kafkasya'daki bölgesel iş birliğinin herkesin yararına olduğunu ifade ettiklerini de aktaran Akar, şöyle devam etti: "DEAŞ, El-Kaide, PKK ve PKK'dan hiçbir farkı olmayan YPG ve FETÖ gibi terörün her türlüsü ile mücadele ettiğimizi, bunu sürdürdüğümüzü ve bu alanda müttefiklerimizden daha fazla iş birliği beklediğimizi de burada yine altını çizerek muhataplarımıza ifade ettik."

"TUTUMUMUZ EN BAŞINDAN BERİ AÇIK VE NET"

Ukrayna krizine yönelik Türkiye'nin bakışı ile bölgede daha aktif rol oynamasına yönelik bir planın bulunup bulunmadığı sorusuna Akar, şu yanıtı verdi:"Bizim bu konudaki tutumumuz başından beri çok açık ve net. En üst düzeyde, Sayın Cumhurbaşkanımızdan başlayıp bakanlar düzeyinde ve diğer heyetler arası görüşmelerde hep dile getirildi. Biz başlangıçtan itibaren konuşmalara ve görüşmelere 'Kırım'ın işgaline karşıyız.' diye başladık. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi de söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Bölgedeki gerginliğin sağduyulu ve dengeli bir yaklaşımla çözülmesinden yanayız ve bu manada Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin barış, diyalog, huzur ve refah içinde yaşaması bizim en samimi temennimiz."

Etiketler

Siyaset  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış