24 Şubat 2022 10:41 Güncelleme : 24 Şubat 2022 10:54

Beklenen İndirim Geliyor! Elektriğe %25 İndirim! Fatura Kabusu Bitecek

Beklenen İndirim Geliyor! Elektriğe %25 İndirim! Fatura Kabusu Bitecek

Elektrik faturalarına indirim gelmesi için gerekli çalışmalara başlandı. Bu hafta tamamlanması beklenen yeni elektrik tarifesi vatandaşa rahat bir nefes aldıracak. Elektrik abonesi vatandaşların faturalarına yansıyacak olan indirimin oranı da yüzde 25 olarak belirlendi.

Konut aboneleri için halen aylık 210 kilowatt/saat olan ilk kademeye özgü bir girişim yapılarak yüzde 10 ile 15 arasında indirim uygulanacağı tahmin ediliyor.

Enerji yönetiminin devam ettirdiği çalışmalar çerçevesinde, konut abonelerine uygulanan ilk kademe tarifede yüzde 15 e varan indirim düşünülüyor.

Esnafa yüzde 25 indirim uygulanacak

Esnaf vatandaşlardan elektrik abonelerinin faturalarına ise yüzde 25'e yakın indirim düşünülüyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrikte yeni tarife için sektör temsilcileriyle de bir araya gelerek çalışmaları sürdürüyor.

Esnafa yüzde 25 indirim uygulanacak

Esnafın dükkanı için kademeli tarife

Ticarethanelerde 2 lira 74 Kuruş, konutlarda ilk etapta1 lira 37 Kuruş, ikinci etapta 2 lira 6 Kuruş olan elektrikte birim başına düşen maliyeti düşürmek için formüller geliştiriliyor.

Ticarethane abonelerinin maliyetini düşürmek amacıyla kademeli tarifeye geçileceği açıklandı.

Ticarethane abonelerine özel yapılan açıklamada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “yüzde 25'lik indirime göre esnafın tarifesinde farklı indirim senaryoları üstünde duruluyor.” İfadelerini kullandı.

İndirim için doğrudan tarife rakamlarının düşürülmesi veya KDV indirimi, uygulamaya geçilecek formüller arasında yer aldı. Şayet İndirim, açıklanır açıklanmaz yüzde 25 oranında olursa esnafların elektrik birim maliyeti, 2 lira 6 kuruşluk konutların ikinci kademesine indirilmiş olacak.

Öte yandan, hane bazında, mali durumu nedeniyle elektrik faturasını ödemekte zorlanan dar gelirli hanelere elektrik faturası desteği sağlanmaktadır. Bu çerçevede, hane geliri kişi başına düşen asgari ücretin (2022'de 1.062.50 TL) dörtte birinin altında olan haneler fatura desteğinden yararlanabilecek. Fatura desteği, hane halkı sayısı ve elektrik kullanımına göre değişebilmekle birlikte, devlet desteği faturanın %25'i ile yarısı arasında değişmektedir.

Elektirik yardımına nasıl başvurulur?

Elektrik yardımı almak isteyen ve devletten sosyal yardım alan ihtiyaç sahipleri, kimlik kartları ve elektrik faturaları ile elektrik yardımı almak için PTT şubelerine gidebilirler. Kronik hastalıkları nedeniyle cihaza bağımlı olanlar evde bakım yardımı alsalar dahi 200 TL'ye kadar elektrik faturası desteği de sağlanıyor. Yeni dönemde bu destekten yararlanmak isteyenler, kronik sağlık sorunları nedeniyle cihaza bağlananlar, evden çıkmadan online destek başvurusu yapabilecek.

Etiketler

Ekonomi  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış