23 Şubat 2022 12:00 Güncelleme : 23 Şubat 2022 12:00

Bu Vitaminleri Bilinçsiz Kullanmayın! Özellikle Çocuklarda Kötü Etki Yaratabilir

Bu Vitaminleri Bilinçsiz Kullanmayın! Özellikle Çocuklarda Kötü Etki Yaratabilir

Çocuklara bilinçsizce verilen vitamin ve destek ürünlerine dikkat çeken uzmanlar bu ürünlerin çocuklarda erken ergenlik, böbrek taşı, kanser riskinin yükselmesi gibi sonuçlar doğuracağını söyledi. Bu ürünler neler gelin birlikte inceleyelim...

Koronavirüs nedeniyle özellikle kış aylarında rağbet gören ilkokul yaş grubundaki çocuklarda doktor kontrolü dışında çok fazla kullanılan propolis, D vitamini, balık yağı ve çeşitli vitaminlerin kontrolsüz kullanımı daha da arttı.

Bilinçsiz Kullanılan Vitaminler ve Takviyeler Çocukları Hasta Ediyor

Uzman doktorlar normal bir bağışıklık sistemine sahip beslenme bozukluğu gibi hastalıklar yaşamayan çocuklarda bu ürünlerin doktor kontrolü dışında kullanımının yarattığı risklere dikkat çekti. 

Bilinçsiz Kullanılan Vitaminler ve Takviyeler Çocukları Hasta Ediyor

Propolis Erken Ergenliğe Neden Olabiliyor

Dr. Mehmet Eltan, koronavirüsten korunmak için ya da olası etkilerini azaltmak amacı ile bitkisel destekler ve vitaminlerin kullanımında çok fazla artış yaşandığını kendi kliniklerinde de gözlemlediklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Bunların en başında propolis geliyor. Oysa propolisin içermiş olduğu östrojen nedeni ile özellikle kız çocuklarında erken ergenlik dönemine neden olabileceği, hayvan çalışmalarında daha önce gösterilmiş. Bizlerde kliniğimizde son zamanlarda sıkça propolis kullanımı ile gelen ve erken ergenlik bulguları olan hastalarla sık sık karşılaşmaya başladık.”

Yüksek Doz D Vitamini Kullanımında Böbrek Taşı Tehlikesi

Yine özellikle küçük çocuklarda kemik iğnesi adı altında, büyük çocuklarda ise bağışıklık sistemini güçlendirmek, Kovid-19 etkilerini azaltmak adına yüksek dozlarda D vitamini kullanımı çok fazla artmaya başlamıştır. D vitaminini uzun süre yüksek dozlarda kullanımı ile kan kalsiyum düzeyi artıyor ve bununla beraber böbrek taşları ile hastalar kliniğimize geliyor.

Aileler Bu Etkisini Bilmiyor

Ailelerin propolisin hakkında östrojen etkisi yarattığını bilmedikleri için genelde muayene sırasında ki sorgulamalarında bu durumun farkına varmadıklarını anlatan Dr. Eltan, şu uyarılarda bulundu:
“Biz klinikte erken dönemde ergenlik şikayeti ile gelen hastalarda vitamin desteklerini sorguladığımızda propolis kullanımı ile çok fazla karşılaşıyoruz. Ailelerin bu konularda daha dikkatli olmasına özen göstermelerini rica ediyoruz. Doktor kontrolü olmadan hiçbir ilaç ve vitamin takviyesini çocuklarınıza vermeyin.” Uyarısında bulunmuştur.

Etiketler

Sağlık  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış