16 Eylül 2022 20:15 Güncelleme : 16 Eylül 2022 20:15

Bu yöntemleri kullananların Özgüvenleri tavan yapıyor! Özgüveni tavan yaptıracak yöntemler

Bu yöntemleri kullananların Özgüvenleri tavan yapıyor! Özgüveni tavan yaptıracak yöntemler

Düşük özgüvenli birisi duruşuyla ve konuşmasıyla iyi bir gözlemci tarafından net bir şekilde belirlenebilir. Özgüven problemi çeken kişiler iş veya eğitim hayatında tüm potansiyelini gösteremez. Yani hayatın her noktasında geriden başlar.

 Birçok insan özgüven konusunda problem çektiğini düşünse de çevresi konu ile oldukça alakalıdır. Bireyi sürekli eleştiren, motivasyonunu düşüren bir ortamda özgüven problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu durumda bireyin korkusu gayet gerçektir. Yani bu konuya el atmadan önce çevreyi değiştirmek ve test etmek çok daha iyi bir başlangıçtır.

​​​​​Problem Nerede?

İlk öncelik problemin belirlenmesi olmalı, unutulmamalıdır ki sorun netleştirilmeden çözüme ulaşılamaz. Sorunun saptanmasında ise bireyi streste sokan durum veya yerler belirlenmeli. Daha sonra bu konuda yazı yazmak veya profesyonel yardım almak çok yerinde bir hareket olacaktır. Rahatsız olunan şeye karşı aşamalı bir maruz kalma gerçekleştirilmelidir. Aniden karşısında durmak özgüveni daha da kırılgan hale getirecektir.

​​​​​Problem Nerede?

Aşamalı Olarak Maruz Kalmak

 Belirlenen özgüven kırıcı duruma kaldırılabilecek durumda maruz kalınmalıdır. Bu süreçte acele edilmeden kabullenme ile devam edilmeli, bireyin rahatsızlığı azaldıkça özgüveninin yerine geldiği gözlemlenecektir. Yani ilk tercih özgüveni kıran şeyin üstüne gitmek olmalı.

Her Özgüven Kıran Duruma Karşı Tepki

 ​​​​​​Özgüveni kıran durum çok az karşılaşılan bir durumsa uzaklaşmak iyi bir seçim olacaktır. Tabi bu durum normal hayatın içinde çok yer etmiyorsa uygundur.

Tekrar İnşa ve Geliştirme

 Bireyin özgüvenine doğrudan etki edecek şeylerden biri de başarı kazanmaktır. Yani yapamayacağına inandığı şeyi yapması özgüveni uyandıracaktır. Yeni yetenekler, kabiliyet, beğenilme gibi durumların eşliği ile daha hızlı yerine gelir ama unutulmamalıdır ki kişisel gelişim her zaman çalkantılıdır. Her zaman ileri yönlü gitmez. Bazen geriler veya eski motivasyon bozucular tekrar ortaya çıkabilir. Bu durumun normal olduğunu bilinmelidir.
​​​​​​​
Bazen ise özgüveni kıran durumlar daha genetik veya değiştirilmesi zor olan durumlardır. Yani kabullenilmesi gereken durumlardır. İyi haldeyken kabul edilen çoğu şey kötü durumda olduğunda kabul görmez ve özgüvende büyük bir yer eder. Böyle durumlar kabul edilmeli. Böylece özgüven yetenekler veya durumlardan çok daha az etkilenir.

Etiketler

Yaşam  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış