11 Mayıs 2022 10:58 Güncelleme : 11 Mayıs 2022 11:03

Dolar Yükseliyor! Merkez Bankası Yine Dolar Sattı! İşte Dolarda Son Durum

Dolar Yükseliyor! Merkez Bankası Yine Dolar Sattı! İşte Dolarda Son Durum

Gece saatlerinde 15,51'i gören dolar/TL, güne 15,35'in üzerinde başladı. Bankacılar, TL'de değer kaybının devam etmesini beklediklerini belirtiyor. Merkez Bankası nisan ayında KİT'lere 3,3 milyar dolarlık daha döviz sattı. Böylece başta BOTAŞ olmak üzere KİT'lere döviz satışı son 6 ayda 21,6 milyar dolara ulaştı.

Dolar/TL, kur korumalı mevduatın açıklandığı 20 Aralık 2021 tarihinden beri ilk kez 15,50’ye kadar yükselirken, Türkiye’nin 5 yıllık risk primi (CDS) 700 puanı aşarak tarihi zirvelerine yakın seyrediyor.

Bankacılar mevcut kur politikasının Merkez Bankası’nın (TCMB) negatif rezervleri ile sürdürülebilirliğini sağlamak için TL’nin dolar karşısındaki son 4 gündür devam eden değer kaybını bir “gereklilik” olarak görüyorlar.

Merkez Bankası Dolar Satıyor

Merkez Bankası’nın (TCMB) kapsamını yıl başında genişlettiği kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT) döviz satışı nisan ayında 3 milyar 296 milyon dolar oldu.

TCMB, 2022 itibarıyla kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmını Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB tarafından piyasa koşullarına göre doğrudan karşılayabileceğini açıklamıştı.

Daha önce sadece enerji ithalatçısı KİT’lerin yani aslında BOTAŞ’ın döviz ihtiyacı karşılanıyordu.

Etiketler

Ekonomi  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış