24 Aralık 2022 14:30 Güncelleme : 24 Aralık 2022 14:30

Elektrik borcu olanlara müjde geldi! Artık nasıl ödeyeceğim diye düşünmeyin, o tutara kadar olan borçlar siliniyor

Elektrik borcu olanlara müjde geldi! Artık nasıl ödeyeceğim diye düşünmeyin, o tutara kadar olan borçlar siliniyor

Son zamanlarda gelen zamlar ile birlikte oldukça yüksek gelen elektrik faturalarına dair torba yasa teklif edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'de kabul edilen torba yasa teklifiyle birlikte ihtiyaç sahiplerine yardım geliyor. TEDAŞ'a olan 2 bin liranın üzerinde olmayan elektrik borçları silinecek. Bu kapsamda özelleştirilen kira süresi ise 49 yıla kadar uzatılacağı bildirildi. İşte tüm detaylar...

Elektrik borcu olanlar yaşadı!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen elektrik faturalarındaki yüksek fiyat vatandaşın belini büktü. Bu durum üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisini torba kanun teklifinde bulunulmuştu. Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilmesi üzerine yasalaştı. Kabul edilen yasa ile birlikte Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a sürekli olmayan maddeler de eklendi. Duyurulan bilgilere göre Hazine ve Maliye Bakanlığının borçlanma yetkisine 200 milyar TL ilave edileceği düşünülüyor. Bu durumda ise 293 milyar TL olan borçlanma kapasitesi 200 milyar TL daha artarak 493 milyar TL'ye yükselecek.

Elektrik borcu olanlar yaşadı!

Limancılık ile ilgili önemli kararlar!

Yasalaşan Kanun ile birlikte Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğünün sahip olduğu bazı limanlara ise işletme hakkı verilmesi durumunda veya devri yöntemiyle özelleştirilen limanlar hakkında imzalanan 49 yıldan az olan sözleşme süresi, 49 yıla kadar tekrardan uzatılmayacağı belirtildi. Ayriyeten işletmeci şirketlerin özelleştirme sözleşmelerinde belirtilen yatırım şartına ek olarak ek sözleşme bedelinin yüzde 10'u oranında limancılık faaliyetlerine yatırım yapmak ve bu yatırımları ek sözleşmelerin imza tarihi itibariyle 5 yıl içerisinde gerçekleştirmek zorunluluğu yer alacak.

Ek sözleşme yapanlar dikkat etsin!

Yapılan denetimler sonucunda detaylarda yer alan yatırım zorunluluğunun yerine getirilmemesi durumunda veya tespit edilmesi durumunda ise kişiye yapılan ek sözleşme feshedilmiş olarak kayıtlara geçecek. Bu durumda ise şirkete herhangi bir bedel iadesi yapılmayacaktır. Maddenin gerekçesinde yer alan bilgiler şu şekilde;

"Liman yatırımcılarının gerekli olan yatırımları zamanında yapabilmesi, ülkemizin lojistik ve turizm sektörüne paralel olarak rekabet gücünün korunması, böylelikle kamu yararının sağlanması amaçlanmaktadır. Ana sözleşmelerinde işletme hakkı sürelerinin uzatılması hariç herhangi bir değişiklik yapılmaksızın sadece ek sözleşme bedelleri; adil, şeffaf, kontrol edilip denetlenebilir bir şekilde tüm yatırımcılar için aynı koşullar çerçevesinde belirlenerek ek sözleşmeler imzalanacak ve süre uzatımları yürürlüğe girecektir." 

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış