20 Aralık 2022 22:05 Güncelleme : 20 Aralık 2022 22:05

EPDK'dan yeni karar! Benzin, motorinde 1 Ocak'tan itibaren her şey değişiyor: O bedel değişti...

EPDK'dan yeni karar! Benzin, motorinde 1 Ocak'tan itibaren her şey değişiyor: O bedel değişti...

Akaryakıt piyasasındaki düşük kar marjlarından şikayetçi olan sektör temsilcileri, birçok bayinin yıl başında kapanma riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Hem EPGIS hem de PUIS'ten peş peşe gelen bu açıklamanın ardından EPGIS, petrol piyasasına ilişkin yeni kararını resmi bir yayınla duyurdu. Bayilik lisans harcı 20.360 TL olduğu açıklandı. Daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz…

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik, şarj şebekesi işletmecisi lisansı, doğal gaz, petrol, petrol gaz (LPG) ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) piyasalarında yeni yıl avans ve lisans ücretlerini belirledi. EPDK kurulunun ilgili kararları bugünkü resmi gazetede yayınlandı.

Buna göre petrol piyasasında yılbaşı ruhsat ücreti 116.750 Türk Lirası. İkrahiye ruhsatı alma bedeli 116.750 Türk Lirası, biyodizel için 39.800 Türk Lirası, atık ruhsatı için 305.930 Türk Lirası. Madeni yağ ruhsatı için ruhsat bedeli 387.750 Türk Lirasıolarak belirlendi.

LPG piyasasında, LPG dağıtım lisansı için lisans bedeli olarak 1 milyon 156 bin 230 Türk Lirası belirlendi. Ruhsat kopyalama ücreti 7920 Türk Lirasını bulacak. LPG otogaz bayi lisansı için 20.360 Türk Lirası ruhsat harcı belirlendi.

akaryakıt

“YILBAŞINDA BAYİ KAPANMALARI BAŞLAR”

Bu kararlar 1 Ocak 2023'te yürürlüğe giriyor. Geçtiğimiz ay akaryakıt piyasasına ilişkin çok kritik açıklamalarda bulunan Enerji Petrol Gaz Dağıtım İstasyonu İşverenleri Derneği (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıt tüccarlarının bir çıkmazda olduğunu söyledi. zor durumda ve düzenlemeleri bekliyorlar. Yıl sonunda birçok tüccarın kapanıp iflas ettiğini vurgulayan komiser, tüccarların gelirlerinin maliyetlerini karşılamadığını vurgulayarak, "maktu ödeme değil, satıştan pay" istediklerini kaydetti.

ÖTV VE KDV’NİN BİRLEŞTİRİLMESİ TALEBİ

Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası Başkanı İmran Okumuş, akaryakıtçıların giderlerinin şu anda gelirlerle örtüşmediğini belirterek, piyasanın durumunu şöyle değerlendirdi:

“Enerji maliyetleri, genel giderler ve özellikle yıl sonunda asgari ücrette olacak artış bayileri zorlayacaktır. Zaten şu anda gelirler giderleri karşılamıyor. Şu anda en azından bizim üyelerde bayi kapanması yok ama çözüm bulunmazsa yılbaşında bayi kapanmaları başlar. ÖTV ve KDV’nin birleştirilmesi ve bir kısmının bayiye verilerek tüketiciye yansımayacak bir çözüm önerdik. Temel olarak maktu olan gelirlerin de oransal olmasını önerdik. Görüşmelerimiz de devam ediyor. Sıcak baktıklarını belirttiler. Yılbaşından önce düzenleme çıkar diye bekliyoruz.”

Etiketler

Ekonomi  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış