10 Ocak 2022 09:59 Güncelleme : 6 Şubat 2022 13:43

Otomobil Satışları Durma Noktasına Geldi! "2022 Daha Zorlu Bir Sene Olacak"

Otomobil Satışları Durma Noktasına Geldi! "2022 Daha Zorlu Bir Sene Olacak"

Otomobil sektöründe geçtiğimiz sene inanılmaz bir düşüş yaşanmıştı. Pandeminin etkisiyle birlikte otomobil ticareti kilitlenirken döviz kurları nedeniyle de inanılmaz bir düşüş yaşandı. Araç fiyatlarının değerinin çok üzerine çıkmasından dolayı satışlarda büyük oranda azalma görüldü. Yapılan bazı değerlendirmelere göre ise 2022 yılının daha zorlu bir sene olacağı tahmin ediliyor. İşte tüm detaylar...

Otomobil sektörü, çip krizi, tedarik sorunu, döviz kurlarındaki hareketlilik gibi problemlerle baş etmeye çalıştığı oldukça karmaşık bir yılı geride bıraktı. Ağustos ayında alınan bir karar ile otomobilde ÖTV matrah dilimlerinde değişikliğe gidilmişti. Matrah dilimlerinin arttırılmasıyla beraber otomobil fiyatlarına yansıyan ÖTV indirimleri gerçekleşti. Yüzde 85 ÖTV diliminde yer alan çok sayıda araç yüzde 50 ÖTV dilimine düştü. Bu da yüzde 35'lik bir ÖTV indiriminin direkt olarak otomobil fiyatına yansıması şeklinde sonuç doğurdu.

Ancak yılın son ayında döviz kurlarındaki yükselme ile neredeyse yüzde 50'den fazla fiyatlar artarken, bazı modellerde fiyat artışı yüzde 100'e ulaşmıştı. Hatta Türkiye'de 300 bin TL'nin altında tek bir otomobil modeli kalmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı TL'yi özendirici yeni düzenlemeler sonrasında döviz kurlarında sert düşüşler yaşanırken rekor zamlara sahne olan otomobil piyasasında fiyatlar bir bir güncellenmeye başladı.

TAŞIT KREDİLERİNE TALEP AZALDI

Fiyatların yükselmesi piyasayı olumsuz etkilerken araç satışlarına ise düşüş olarak yansıdı. Türkiye'de geçen yıl otomobil ve hafif ticari araç satışları, 2020'ye göre yüzde 4,6 azalışla 737 bin 350 oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre taşıt kredilerine yönelik talepte görülen azalış yılın son çeyreğinde de devam etti. Taşıt kredilerindeki talepte azalmanın nedeni ise krediler üzerindeki vergi ve benzeri yükler, diğer bankalardan sağlanan krediler, diğer finansman kaynakları ve finansman ihtiyaçları talebi azaltıcı yönde etkileyen faktörlerin olduğu kaydedildi. 2022 yılının ilk çeyreği için beklenti de talebin azalmaya devam etmesi yönünde oldu.

Haberin devamı için tıklayın

Etiketler

Ekonomi  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış