21 Ekim 2021 14:51 Güncelleme : 6 Şubat 2022 11:58

Merkez Bankası Açıkladı Dolar Aniden Fırladı! Altın Tetikte Bekliyor! Yatırımcılar Dikkat

Merkez Bankası Açıkladı Dolar Aniden Fırladı! Altın Tetikte Bekliyor! Yatırımcılar Dikkat

Merkez Bankası piyasaların merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (PPK) faizleri beklentilerin üzerinde 200 baz puan indirdi ve yüzde 16 seviyesine çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini 200 baz puan indirerek yüzde 16'ya çekti. Piyasa beklentisi 50-100 bp indirimdi. TCMB açıklamasında, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirdiğini belirtti. Karar sonrası dolar/TL 9.50'yi test ederken, euro 11 TL'nin üzerini gördü. TCMB'de geçen hafta 3 PPK üyesi değişmiş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TCMB'ye ziyarette bulunarak Başkan Şahap Kavcıoğlu ile görüşmüştü. TCMB'nin bağımsız karar alması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu bugün karar öncesinde bir mesaj daha paylaşmış, "Sayın Bürokratlar, Bugün kararlar alırken, düsturunuz sadece milletimizin refahı olsun." ifadelerini kullanmıştı

Gözler Para Politikası Kurulu Toplantısında

Milyonlarca insanın merak içerisinde beklediği faiz kararları için tüm gözler Merkez Bankası'na Çevrilmişti. Merkez Bankası, Ekim ayı Para Politikası Kurulu toplantısını önümüzdeki birkaç saat içerisinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu toplantı sonrasında ise Merkez Bankasının faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Fakat bazı ekonomistlerin görüşüne  göre ise faiz indirimi olmayacağını ve sabit kalacağını iddia ediyor. TCBM tarafından yapılan beklenti anketi sonucunda ise ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu faizin en az 50 puan indirime uğrayacağı iddia edildi. Bugün saat 14:00 sularında başlayacak olan toplantının sonucu ise merak konusu oldu.

Faiz İndirimi Bekleniyor

Merkez Bankası Ekim ayı Para Politikası Kurulu Toplantısı öncesinde TCBM tarafından yapılan beklenti anketinde ekonomistlerin ifadelerine göre faiz indirimi uygulanacağı tahmin ediliyor. 26 ekonomistin katıldığı bu ankette 6 ekonomist faizin %18’de tutularak sabit kalacağını iddia etti. Diğer bir yandan ise 8 ekonomist faizin 50 puan indirime uğrayacağını iddia ederken 1 ekonomist 75 puan indirim, 11 ekonomist ise 100 puan indirim uygulanacağı tahminleri arasında yer aldı. Eylül ayında yapılan Para Politikası Kurulu Toplantısında ise faiz tutarı %19’dan %18’e indirilmişti. Önümüzdeki saatler içerisinde yapılacak olan toplantı sonucunda ne olacağı ise merak konusu olmuş durumda. Sizler faiz kararları hakkında neler düşünüyorsunuz?

Etiketler

Ekonomi  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış