23 Ekim 2021 09:34 Güncelleme : 6 Şubat 2022 11:56

Baldız Fetvası İçin Açıklama Diyanetten Geldi! İşte Tüm Detaylar...

Baldız Fetvası İçin Açıklama Diyanetten Geldi! İşte Tüm Detaylar...

Son zamanlarda en çok konuşulan olaylardan birisi haline gelen "Baldır Fetvası" hakkında geçtiğimiz süre zarfında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklama geldi. Yapılan açıklamada Diyanet, "Zina, Allah'ın açıkça haram kıldığı çirkin bir fiil ve büyük bir günahtır. Bu menfur davranışın aile çevrelerine taşınması, aynı zamanda korkunç bir ahlaki yozlaşma ve toplumsal felakettir." ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan bu açıklamada ise bazı medya kuruluşlarının 2015 yılında basılan bir kitabın içinde yer alan ifadelerin asıl anlamlarından uzaklaştırılarak ve çarpıtılarak Diyanet ile asılsız paylaşımların yapıldığı açıklandı. Din İşleri Yüksek Kurulumu ise binlerce vatandaş tarafından gelen sorulara karşılık şu şekilde cevap verdi:

"Fetva konusunda İslam hukukunda köklü bir gelenek ve güçlü bir usul vardır. Nasıl fetva verileceği ve fetvanın sonuçlarının nasıl uygulanacağı bu metodolojiye göre belirlenmektedir. Tüm bunları göz ardı ederek fıkhi metinler ve hükümler üzerine yorum yapmak, yanlış anlaşılmalara ve vahim sonuçlara yol açacak büyük bir cehalettir. Bir kez daha ifade edelim ki zina, Allah'ın açıkça haram kıldığı çirkin bir fiil ve büyük bir günahtır. Bu menfur davranışın aile çevrelerine taşınması, aynı zamanda korkunç bir ahlaki yozlaşma ve toplumsal felakettir. Her mümin tarafından bilinen bu kadar net bir konuda algı operasyonlarıyla zihinleri bulandırmaya çalışmak insanlık dışı bir davranıştır." dedi.

Ne Olmuştu?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini konulardaki en yüksek karar ve danışma organı olarak faaliyet gösteren Din İşleri Yüksek Kurulu’nun fetvaları, “Fetvalar” adıyla kitapta toplandı. Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları tarafından basılan ve birden fazla baskı yapan kitabın 2015’te yapılan 3. baskısında ise dikkat çeken bir fetva yer aldı. “Baldızıyla zina eden kişinin hanımı boş olur mu” sorusuyla yayımlanan ve 871. fetvada, “baldızla zina yapmanın nikâhı düşürmeyeceği” belirtildi.

GEREKÇE NİKÂHIN SÜRESİ!

Kuran’da, zinaya ilişkin “Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, bir hayasızlıktır ve çok kötü bir yoldur” buyrulduğu aktarılan fetvada, “Bu sebeple zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, bu fiili helal görmedikçe nikâhlarına zarar vermez” denildi. “Baldızıyla zina eden kişinin büyük günah işlemiş olduğu için mutlaka tövbe etmesi gerektiği” kaydedilen fetvada, nikâhın düşmeme gerekçesi olarak da “Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır” ifadeleri kullanıldı. Söz konusu fetva, Diyanet tarafından internette de yayımlanan kitabın 4. baskısında ise yer almadı.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış