10 Kasım 2021 09:36 Güncelleme : 6 Şubat 2022 13:05

Deprem Oldu! Hem de Sizin Evde! Çünkü Deprem Çantanız Hazır Değil!

Deprem Oldu! Hem de Sizin Evde! Çünkü Deprem Çantanız Hazır Değil!

Deprem anında yüksek katlarda iseniz dışarıya kaçmayı istemek yanlış olacaktır. Hayat üçgeni pozisyonu alarak üzerinize herhangi bir eşya devrilmeyecek yere gelmelisiniz. Deprem bitene kadar oradan çıkmamalısınız.

Türkiye tektonik bir yapıya sahiptir. Tektonik yapı, kırılmış fay hatlarının yarılması sonucu oluşur. Onun için tektonik yapıya sahip olması deprem bölgesinde olduğunu gösterir. Bu tektonik yapı daha ilk zamanlarda ülkemiz yarımada şeklinde iken temelleri atılmıştır. 

Fay kuşakları ise yaygın olarak ülkemizde bulunmaktadır. Bu fay kulakları kaf, baf ve daf olarak kısaltılmıştır. Bu fay kuşakları üzerinde sık sık deprem yaşanmaktadır. Ayrıca deprem kuşağının olması sıcak su kaynaklarının da yaygın olarak bulunduğunu gösterir. Ülkemizin coğrafyasına bu kadar hâkimken neden doğal afetleri sonuna kadar hissediyoruz? Hiç sordunuz mu kendinize. Çünkü biz depreme hazırlıklı değiliz. Ve biz bunu yaşayana kadar da böyle bizim başımıza gelmeyecekmiş gibi davranmaya devam ediyoruz. Dün akşam deprem bölgesinde dahi olmayan Konya'da deprem yaşandı.

Deprem Geliyorum Demez, Çantanızı Kenara Koyun! 


Daha dün yaşanan deprem sonrası ne kadar hazırlıksız olduğumuzu bir kere daha anladık. Depremin ayak sesleri duyulmadan sizde bir çanta hazırlayın. Bu çantayı arabanıza veya evinizin belli bir yerine koyun, gözünüzün önünde her an bulunsun. 

Peki deprem çantamızda neler olmalıdır? Öncelikli olarak deprem çantasına ilk yardım malzemeleri konmalıdır. Ardından sizi idare edecek ve bozulmayacak konserveler konulmalıdır. Battaniye, kıyafet, el feneri, radyo, sabun, telefon, tuvalet kâğıdı vb. Bunlar öncelikli olarak bulunması gerekenlerdir. Siz durumunuza göre önemli ilaçlarınızı koyabilirsiniz.

Diğer Hayat Kurtaran Bilgiler 


Deprem anında yüksek katlarda iseniz dışarıya kaçmayı istemek yanlış olacaktır. Hayat üçgeni pozisyonu alarak üzerinize herhangi bir eşya devrilmeyecek yere gelmelisiniz. Deprem bitene kadar oradan çıkmamalısınız. Diğer önemli bilgi ise son yaşanan depremlerde mucizevi olaylar ile karşılaştık. Türk milleti olarak telefonlar hep elimizde, öyleyse bunu avantaja çevirebiliriz. Yapmanız gereken deprem için düdük sesleri mevcut bunları telefonunuza indirerek bulundurmaktır.

Deprem anında bunu açarak yardım isteyebilirsiniz. Depremde enkazın altında sesimizi çıkması zor olacağı ve duymayacakları için bu hayat kurtaracaktır. Öyleyse sizde hemen deprem kapınızı çalmadan deprem çantanızı hazırlayarak köşeye koyun. Ve bilinçli bir insan olarak o an ne gerekiyorsa onu yapın. 

Etiketler

Yaşam  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış