2021'de, Economist Intelligence Unit'in (EIU) dünyada en yüksek yaşam maliyetine sahip şehirler listesi önemli ölçüde değişti. İsrail, Tel Aviv, son 12 ayda beş sıra birden yükseldi ve listenin başında Fransa'nın başkenti Paris'i geçti. İsrail şekelinin ABD doları karşısında değer kazanması ve enflasyonun neden olduğu mal ve hizmet fiyatlarındaki artışın Tel Aviv'i ilk kez dünyanın en pahalı şehri haline getirdiği söyleniyor.
Tel Aviv, alkol ve ulaşım için en pahalı ikinci şehir, kişisel bakım için en pahalı beşinci ve eğlence için en pahalı altıncı şehirdir. Tel Aviv, Economist Intelligence Unit'in 10 ana harcama kategorisinin ilk üçünde yer alıyor ve endeks puanı geçen yıldan bu yana %5 arttı.
En yüksek yaşam maliyetine sahip ilk 10 şehir: Tel Aviv, Paris ve Singapur, Zürih, Hong Kong, New York, Cenevre, Kopenhag, Los Angeles ve Osaka.
Yıllık sıralamada Londra 3 basamak yükselerek 17. sıraya, Sidney 1 sıra yükselerek 14. sıraya ve Melbourne 2 sıra yükselerek 16. sıraya yükseldi. Dünyanın en büyük finans merkezlerinden biri olan Frankfurt, 19. sırada yer alarak Almanya'nın en pahalı şehri olurken, Berlin 8 sıra gerileyerek 50. sıraya gerileyerek listedeki en ucuz Alman şehri oldu.
İran'ın başkenti Tahran 7'nci sıradan 29'uncu sıraya sıçrayarak en büyük sıçramayı gerçekleştirdi. İddiaya göre bu, ABD yaptırımlarının neden olduğu kıtlıklar ve fiyat artışlarından kaynaklanıyor.
Bu yıl sıralamaya 40 şehir eklendi. İskoçya'nın başkenti Edinburgh, Auckland ve Minneapolis gibi yüksek maliyetli şehirlerle 27. sırayı paylaşarak listenin başında yer alıyor. Yeni eklenen şehirler arasında Stuttgart ve Santiago da ilk 50'ye girdi.
En pahalı şehirler listesinde en çok gerileyen İtalya'nın başkenti Roma, özellikle gıda ve giyim fiyatlarındaki sert düşüş sayesinde 16 sıra gerileyerek 48. sıraya yerleşti. İkinci en büyük düşüşü yaşayan Bangkok ve Lima, tüm kategorilerde önemli düşüşler kaydetti.
Son derece yüksek enflasyon oranlarına sahip dört şehir - Caracas, Şam, Buenos Aires ve Tahran - hesaplamalarda kullanılan ortalama enflasyon verilerine dahil edilmedi.
Geçen yıl olduğu gibi, Suriye'nin başkenti Şam dünyada en düşük yaşam maliyetine sahip olurken, onu Libya'daki Trablus ve Özbekistan'ın başkenti Taşkent takip ediyor.
Etiketler
Dünya