17 Aralık 2021 11:00 Güncelleme : 6 Şubat 2022 13:20

İzmir Mutfağını Bu Tarif İle Evinize Getirmeye Hazır Olun! Enginarı Daha Önce Hiç Bu Şekilde Yemediniz

İzmir Mutfağını Bu Tarif İle Evinize Getirmeye Hazır Olun! Enginarı Daha Önce Hiç Bu Şekilde Yemediniz

Ege yemekleri denince akla, sağlık ve lezzet dolu zeytinyağlılar gelir. İzmir usulü enginar dolması ise, hem lezzet hem de sağlık açısından en çok sevilen zeytinyağlıların başında geliyor.

Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin sevilen yemek programlarından olan MasterChef’te de, dokunulmazlık oyununda yerini alan İzmir usulü enginar dolması, adından tekrar söz ettirmiş oldu. Tam bir sağlık deposu olan ve lezzetiyle damakları şenlendiren bu yemeğin tarifini sizlerle paylaşıyoruz.

İzmir Usulü Enginar Dolması İçin Gereken Malzemeler

  • 4 tane enginar (taze ve çiçek enginar)
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2-3 dal taze soğan
  • 1 demet dereotu
  • 1 adet limon suyu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Baharatlar: 1’er çay kaşığı karabiber, yenibahar, tuz, yarım çay kaşığı tarçın (isteğe göre diğer baharatlar da eklenebilir)

Tarifi:

İlk olarak enginarlar güzelce yıkanmalı ve saplar çiçeğe en yakın yerden kesilmeli. Sapların etli kısımlarının kabukları güzelce soyulmalı. Bu kısımlar, yemek pişirilirken, tencereye eklenebilir. Enginarlar yan yatırılır ve üstten iki parmaklık kısım kesilir. Sonra ortadaki yaprak kısımlar koparılır ve göbekte bulunan tüylü kısım oyularak temizlenir. Hazır hale gelen enginarlar, tuza batırılmış yarım limon ile ovalanır.

İç harç için ince kıyılmış soğanlar ve pirinçler biraz kavrulur, üzerine ince kıyılmış dereotu, limon suyu, tuz ve baharatlar eklenir ve pirinçler biraz yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bu işlemden sonra enginarlarınızı doldurmaya başlayabilirsiniz. Hazırladığınız dolmalarınızı yayvan bir tencereye güzelce dizin ve dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin. Tencerenizin kapağını kapatarak, kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakın. Ocak kısık haldeyken 20 dakika kadar pişmesi gerekir. Sonrasında yemek soğumaya bırakılır.

Dolmalarınız ılık hale geldiğinde, üzerinde bir tur zeytinyağı gezdirin. Tabağa aldıktan sonra dereotu ile süsleme yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

* Önemli bir püf nokta olarak, enginarlarınızın kararmaması için, onları 15-20 dakika kadar limonlu suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Ayrıca zeytinyağlı yemeklere bir miktar toz şeker katmak, yemeğin tadının daha dengeli olmasını sağlayabilir.

Etiketler

Yaşam  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış