27 Aralık 2021 18:00 Güncelleme : 6 Şubat 2022 13:16

Doğalgaz ve Elektrik Faturalarında Yeni Dönem Resmen Başladı! Çok Tüketen Çok Fatura Az Tüketen Az Fatura Ödeyecek

Doğalgaz ve Elektrik Faturalarında Yeni Dönem Resmen Başladı! Çok Tüketen Çok Fatura Az Tüketen Az Fatura Ödeyecek

Elektrik ve doğalgaz faturalarında yeni bir fiyatlandırma sistemi geliyor. Yeni uygulanmaya başlanacak kademeli tarifeler faturalara nasıl yansıyacak? işte detaylar...


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den doğalgaz ve elektrikle ilgili yeni döneme dair bilgilendirme geldi. Doğalgaz ve elektrik faturalandırmada kademeli sisteme geçildiğini duyuran Dönmez, bu yeni uygulamanın tasarruf ve verim sağlayacağını söyledi. Bu uygulamaya geçilmesinin temel sebebi ise düşük gelirli ailelerin faturalarını kolay ödeyebilmesini sağlamak.

Faturalandırmada Yeni Dönem Neleri Getiriyor?

Faturalandırma işlemlerinde yeni bir dönem başlıyor. Yeni sistemde faturalar, iki kademeli bir tarife ile belirlenecek. Bakan Fatih Dönmez, belli bir miktar tüketimin birinci kademeye, sınır aşan tüketimlerin de ikinci kademeye dahil olacağını belirtti. Kademelerin belirlenmesinde ise, 4 kişilik bir ailenin en az tüketim seviyesi baz alınacak. 1. kademenin sınırı, ortalama olarak 100 metrekarelik bir evin en düşük elektrik ihtiyacı ne kadarsa ona göre ayarlanma yapılacak. Hesaplamalar asgari ihtiyaç ve tüketim üzerinden değerlendirilecek.

Birinci kademe sınırları içerisinde olan tüketimler, daha düşük bir birim fiyat üzerinden hesaplanırken, sınırı aşanlar ise ikinci kademeye ait olacak. Yani, ikinci kademedeki tüketimlerin birim fiyatı daha yüksek hesaplanacak.

Yaklaşık 2,5 Milyon Aile Yardım Alıyor

Doğalgaz faturalarının dörtte birini, elektriğin de yarısını devletin karşıladığını belirten Dönmez, 2 milyon 400 bin eve sosyal yardımda bulunulduğunu kaydetti. Dönmez, hane başı yaklaşık olarak 60-140 .TL arasında destek sağlandığının ve bu durumun devam edeceğinin altını çizdi.

Bakan Fatih Dönmez, bu sene gaz sıkıntısı yaşanmayacağının müjdesini verdi. Ek gaz aldıklarını da açıklayarak, ihtiyaç kadar doğalgazımızın bulunduğunu belirtti. Bu durumda herhangi bir şekilde arzda sıkıntı çıkmayacağının garantisini verdi. Rusya’dan, ABD’den, Afrika ve Körfez ülkelerinden gaz alındığını ifade etti.

Bununla birlikte ülkedeki doğalgaz kaynaklarının da araştırılmaya devam ettiğini dile getiren Bakan, keşif amaçlı sondaj çalışmalarının devam ettiğini duyurdu. Gelecek yıl konuyla alakalı olumlu gelişmelerin yaşanabileceğine dikkat çekerek, “2022 yılında müjdeli bir haber gelebilir.” şeklinde konuştu.

Etiketler

Ekonomi  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış