7 Ocak 2022 19:00 Güncelleme : 6 Şubat 2022 13:44

Filmler Gerçek Olacak 3 Şehir Kıtadan Silinecek! Uzmanlar Tarih Verdi

Filmler Gerçek Olacak 3 Şehir Kıtadan Silinecek! Uzmanlar Tarih Verdi

Küresel ısınmanın etkisini her geçen gün daha fazla artırması ile birlikte buzullarda yaşanan erime giderek daha fazla dikkat çekiyor.Buzullardaki erime bu şekilde devam ederse kimi şehirlerin tarih sahnesinde silinmesi sürpriz olmayacak.

Sonun Başlangıcı Geliyor


Küresel ısınmanın etkisi her geçen gün kendisini daha fazla gösteriyor. Son olarak Batı Antartika’da bulunan Thwaites buzulunda çatlakların bulunduğu ve buzulda erime sürecinin hızlandığı açıklandı. Peki bu erimenin ne gibi etkileri olacak? On yıl içerisinde buzuldan kopmaların başlayabileceğini ifade eden bilim insanları kısa bir süre sonra bu durumun sonun başlangıcı olabileceği konusunda hemfikir. Son otuz yılda iki kat daha hızlı erime gösteren buzulun erime hızının artması halinde insanlığı büyük bir sınavın beklediğini söylemek yanlış olmaz.


Hangi Şehirler Tehdit Altında?


Dikkat çeken senaryolardan en dikkat çekeni. Buzulların erimesinin beraberinde getirdiği deniz ve okyanus sularının yükselmesi ile birlikte şehirlerin su altında kalması söz konusu olabilir. Peki hangi şehirler için böyle bir risk söz konusu? Kıyamet buzulu olarak adlandırılan buzulun tamamen erimesi halinde deniz seviyesinin 65 santimetre yükselmesi bekleniyor. Peki buzulun erimesi hangi şehirleri doğrudan etkileyecek?
Bilim insanları bu tip sorulara net yanıtlar vermekten kaçınsalar da yapılan son araştırmalar Şanghay, New York, Miami, Tokyo ve Mumbai gibi birçok şehrin tehlikede olduğunun altını çiziyor.


Öte yandan suların yükselmesi aynı zamanda birçok ada ülkesinin tamamen yok olması anlamına da geliyor. Ancak buzulun erimesinin sonuçları bu kadarla da sınırlı değil. Kıyamet buzulu olarak adlandırılan buzulun on yıl içerisinde tamamen erimesi ihtimal dahilinde değerlendiriliyor. Bu durumda okyanusa kıyısı bulunan pek çok şehir açısından da bu durum tehdit unsuru oluyor.


Otuz İki Bilim İnsanı İki Aylık Göreve Çıkıyor!


Thwaites'in buz sahanlığının çökmesinin ihtimalinin her geçen gün arttığını kaydeden uzmanlar ise dikkatli olmak gerektiğine vurgu yapıyor. Öte yandan buzuldaki gidişatı incelemek için bir grup bilim insanı çoktan harekete geçti bile. Erimekte olan Thwaites Buzulu'nun Amundsen Denizi'ne bakan kritik alanında otuz iki bilim insanı bilimsel bir göreve başladı.

Etiketler

Yaşam  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış