24 Ocak 2022 20:30 Güncelleme : 6 Şubat 2022 13:33

Saymakla Bitmiyor! Kış Aylarında Boza Tüketmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Saymakla Bitmiyor! Kış Aylarında Boza Tüketmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Uzmanlar tarafından özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilen bozanın yararları saymakla bitmiyor. Besin değeri yüksek olan boza hem enerji veriyor hem de hastalıklara karşı koruyor. Peki bozanın yararları arasında neler yer alıyor? Kış aylarında boza tüketmek neden önemlidir? Bozanın içerisinde ne gibi besinler bulunuyor?

Yararları Saymakla Bitmiyor


Hemen hemen herkesin yaz aylarında severek tükettiği içecekler arasında yer alan boza, sağlık açısında da oldukça kıymetli bir içecek olarak ön plana çıkıyor. Boza, mayalanması sırasında sahip olduğu asitler sebebiyle, kanser önleyici bir etkiye sahip durumda. Boza ayrıca kalp ve damar rahatsızlıklarını önlemek konusunda da önemli bir besin durumunda. Kış aylarında tüketilmesi önerilen besinler arasında bulunan boza, ayrıca öksürüğü geçirme ve sinirleri yatıştırmak gibi özelliklere de sahip olması ile dikkat çeker.


Vitamin Eksikliğini Önlüyor


Bozanın vücut üzerine etkileri çok sayıda insan tarafından merak ediliyor. Peki bu etkiler arasında neler yer alıyor?


Yapılan araştırmalar, anne sütü yapmak için sağlıklı besinler arasında bozanın bulunduğunu ispatlamıştır. Boza sahip olduğu yüksek oranda kalsiyum ile anne sütünü artırmaya yardımcı oluyor. Yüksek kalsiyum miktarı ayrıca ilerleyen yaşlarda etkili olacağı düşünülen kemik erimesi rahatsızlığının da önüne geçiyor. Öte yandan enerji veren bir içecek olması ile de bilinen boza, halsizlik ile mücadelede de önemli bir paya sahiptir. Özellikle karbonhidrat ve B vitamini açısından zengin olduğu bilinen boza, vücudun vitamin eksikliği duyması durumunda da çözüm üretmesi ile biliniyor. Hem vitamin hem de mineral açısında zengin bir durumda olan bozada, A, B, E ve C vitaminleri bol miktarda bulunuyor.


Bozanın sağlığa faydaları bu kadarla da sınırlı değil. Ancak boza tüketirken dikkat edilmesi gereken birtakım kurallar da bulunmaktadır. Yüksek bir kaloriye sahip olan bozanın fazla tüketilmesi sağlığa zararlıdır. Dolayısıyla uzmanlar hafta bir ay bardağı boza tüketilmesini yeterli olarak sunuyor. Tatlı krizlerini önlemesiyle de dikkat çeken boza, bu sebeple kilo verme konusunda da önemli bir rol oynar. Ancak zayıflamak için boza kullanmak tek başına yeterli olmayacaktır.

Etiketler

Yaşam  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış