26 Ocak 2022 21:02 Güncelleme : 6 Şubat 2022 13:31

Eş Seçerken Önemli 5 Madde! Doğru Eş Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir? Hangi Eşler Aldatmaz?

Eş Seçerken Önemli 5 Madde! Doğru Eş Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir? Hangi Eşler Aldatmaz?

Eş seçimi yaparken göz önünde bulunması gereken konular nelerdir? Nelere dikkat edilmelidir? Sizler için Psikolog Tuğba Ayzet'e sorduk.

Tabi başlık biraz manavdan karpuz alırken neye dikkat etmeliyiz gibi oldu. “Aldım eve geldim dışı çok iyiydi içi beş para etmezmiş” dediğimiz zamanlar oluyor karpuz alırken bile. Ancak karpuzu en fazla yemeyiz çöpe atarız ancak eş öyle sevmedim geri evine göndereyim diyebileceğimiz bir şey değil. Eş seçiminde gerçekten de evlenmeden önce ayık olmamız gereken bazı usuller vardır. Bugün biraz bu kriterlerden bahsedeceğim.

Bizler iki tür evlilik olduğuna inanırız hep. Görücü usülü veya tanışarak evlenmek. Aslında tanışarak evlendim, aşık olduğum kişiyi seçtim, bilinçli bir seçimle evlendim diyenimiz bile bilinçli olarak seçmiyor. Çünkü bizler insanoğlu olarak birçok refleskle donatılmış durumdayız. Bazı seçimlerimiz de bu reflekse ilgilidir. Örneğin aşık olmak.

Çoğumuz doğru kişiyi bulmak, ruh ikizini bulmak üzerine hayaller kurar ve o malum doğru kişiyi bekleriz. O kişinin tek bir kişi olduğuna dair inancımız tamdır. Halbuki bizim için doğru kişi olabilecek binlerce kişi vardır biz bunu es geçeriz. Çünkü sosyal medya, filmler, diziler, masallar vs hep bunu söylemiştir bize. Ancak durum ne yazık ki biraz farklı. Tabi ki hiç çekim olmasın, mantık evliliği yapsın herkes, aklını başına toplasın demiyorum J Çekim de çok önemli ancak bir yere kadar önemli.

Doğru eş seçiminde dikkat etmeniz gerek önemli hususlardan bir tanesi bu çekim meselesiyle ilgili.

Bir insana karşı olağanüstü bir şekilde ten çekimi duyuyorsanız dikkatli olmalısınız. Henüz bir gün tanıdığınız biri için “Sanki yıllardır tanıyormuşum gibi” diyorsanız anlamalısınız ki bu kişi sizin için tehlikeli olabilir.

O insana karşı hissettiğiniz çekim, ne yazık sizin sandığınız şey değil. Ne yazık ki o tanıdık gelen şey, sizin çocukluğunuzda yaşadığınız atlatamadığınız travmaların, acıların, pansumanı yapılmamış yaralarınızın bir sembolü. O kişinin yüzü size acı yaşatan ebeveyninizin yüzü. O yüzden size tanıdık geliyor. Aslında gördüğünüz şey anneniz. Gördüğünüz şey babanız. 

5 Madde Olarak Özetlemek Gerekirse

Seçtiğiniz kişinin de size de aynı acıları yaşatma potansiyeli olacaktır. Çünkü bizler, şayet yaralarımızı görmemiş, onlarla tanışmamış ve tedavisini yapmamış isek bize bu yaraları yeniden kanatacak insanları seçeriz. Bilinçdışı bir seçimdir bu. Kimse kendini yaralayacak üzecek kişiyi bilinçli bir şekilde seçmez.

O halde toparlayacak olursak:

1)     Yüksek çekimli, aklınızı başınızdan alan insanlara karşı dikkatle yaklaşmalısınız.

2)     Sosyokültürel ve sosyoekonomik düzeylerin birbirine yakın olması güzel olabilir.

3)     Değerlerinizin ve kıymet verdiğiniz şeylerin birbirine yakın olması önemlidir. Tabi bunun için sizin de değerleri olan bir insan olmanız gerekir.

4)     Denge kurabileceğiniz bir ilişki seçimi yapmak kıymetlidir.

Örneğin, bir taraf sürekli fedakarlık yaparken diğer taraf hep bekleyen rolünde ise bu dengede olmadığını gösterir.

5)     En önemlisi de içinizdeki yaralı çocuğa değil şimdiki yetişkin halinize hitap edecek bir eş seçimi yapmalısınız. Bunun için de önce kendinizi tanıyor olmanız gerekir.  (bu konuyu belki daha sonra açarım çünkü uzun)

 Bu liste daha daa uzar gider. Ancak şimdilik bu kadar. Hatasız, sonsuza denk mutlu sürecek evlilikler yoktur. Ancak daha doyumlu, kendi iradenizle daha keyifli sürebilecek evlilikler vardır. Dilerim ki doyumlu bir evlilik yaşayacağınız yol arkadaşlığınız olsun. Mutlu günler.

Etiketler

Yaşam  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış