27 Ocak 2022 20:00 Güncelleme : 6 Şubat 2022 13:31

Ayçiçek Yağı İndirimi Bekleyenler Hiç Beklemesin! Bu Fiyatlara Alışmaya Başlayın

Ayçiçek Yağı İndirimi Bekleyenler Hiç Beklemesin! Bu Fiyatlara Alışmaya Başlayın

Yeni yılın gelmesiyle yapılan yeni zamlardan dolayı hem üreticinin hem de tüketicinin cebinin bir süre daha yanacağı kesinleşti. Ayçiçek yağının fiyatındaki artışın döviz kurundaki yavaşlama neticesinde düşeceği beklense de düşünüldüğü gibi olmadı.

Fiyat artışlarındaki yüksek ivmenin sonucunda, fiyat artışlarını tüketiciye daha az yansıtmaya çalışan üretici firmalar bu noktada yeterli kalamadı. Artık 4 litre olarak satılan ayçiçek yağının raflardaki ortalama fiyatı 110 lirayı buldu. Uzmanlar, ayçiçek yağının fiyatındaki artışın sebebinin yalnızca yağ üretiminde yaşanan aksaklıklar değil, aynı zamanda ambalaj ücreti ve nakliyat bedeli gibi faktörlerinde etkisi altında olduğunu açıkladı.


Atış Sebebi Ambalaj Fiyatları

Anka Haber Ajansının haberine göre: Türkiye ayçiçeği yağı piyasasına önemli bir role sahip Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbaç, “Fiyat artışlarının ana sebeplerinden birisi ambalaj maliyetlerinin artmasıdır. Ambalaj fiyatlarında üç katın üzerinde bir artış yaşandı, daha önce 5 liraya imal edilen ambalajlar şu an 15 liraya üretiliyor.” dedi. Son zamlarla birlikte fiyatı çok fazla artan ayçiçek yağının fiyatının düşmeyeceği ve nedeninin ise ambalaj fiyatlarındaki artış olduğu belirtildi.

Dünya Genelinde Fiyat Artışı


Yalnızca ülkemizde değil dünyanın genelinde ayçiçeği fiyatlarında yükseliş yaşandığını açıklayan yetkiler, döviz kurunda yaşanan dalgalanmaların da hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz yönde etkileyerek fiyat artışlarına sebebiyet verdiğini açıkladılar. Yaşanan fiyat artışının ayçiçeği temelli olmaktan ziyade girdilerdeki yükselişten kaynaklı olduğunu belirtildi. Tüketiciler fiyatların düşmesini bekleseler de dünya piyasasında yaşanan sıkıntılardan dolayı da bir süre daha ayçiçeği yağının fiyatının bu civarda seyredeceği düşünülmekte.


Yapılan araştırmalara göre ülkemizde, yılda kişi başına 12 litre ayçiçek yağı tüketildiği biliniyor. Aynı zamanda yine ayçiçek yağı 706 ton ile, 20021 yılında en çok ithal edilen gıda maddelerin başında gelmekte. Ayçiçek yağı ithal ettiğimiz ülkelerin başında ise Rusya, Ukrayna ve Brezilya gelirken bu üç ülkeden ithal edilen ayçiçek yağının, toplam ithalatın yüzde 38’ini oluşturulduğu biliniyor. Ülkemizdeki üretimi arttırmayı hedeflediklerini bildiren Şafak Kırbaç, “48 kooperatifimizden uygun fiyatlı ayçiçeği tohumu satışımız başlamıştır.” diyerek üreticiyi bu konuda teşvik ettiklerini bildirdi.

Etiketler

Yaşam  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış