1 Nisan 2022 09:19 Güncelleme : 1 Nisan 2022 09:20

Hollanda'da Cami Önlerinde Provakatif Eylem: Cami Önünde Domuz Eti!

Hollanda'da Cami Önlerinde Provakatif Eylem: Cami Önünde Domuz Eti!

Müslümanlar için kutsal sayılan Ramazan ayı başlamasıyla Hollanda'da göç karşıtı ve müslümanlık karşıtı bir grup, iftar saatlerinde camilerin önünde domuz eti ile mangal partisi vereceklerini duyurdu.

Göç ve İslam karşıtı eylemleriyle bilinen "Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar Örgütü" ( Pegida ), Ramazan ayında iftar saatinde Hollanda'daki bazı camilerin önünde domuz pişirerek, mangal partisi yapacağını açıkladı.

Pegida Hollanda tarafından yapılan açıklamada, Covid önlemlerinin sona erdiğine işaret edilerek, "Sağlık bahanesiyle yasaklanan gösterilere yeniden başlıyoruz" denildi. Aşırı sağcı örgüt, bu amaçla Ramazan ayında, Hollanda'nın çeşitli kentlerindeki camilerin önünde iftar saatinde domuz pişirme kararı aldı.

Pegida'dan yapılan açıklamada, bütün eylemlerin akşam saat 19:00'da başlayacağı belirtilerek, "İslam faşizmine karşı birlikte keyifli bir toplantı yapmak isteyen herkesi, bir şeyler yiyip içmeye davet ediyoruz" denildi.

"Ramazan mangal (BBQ) turu" adı verilen ve 12 ayrı kentte gerçekleştirilecek eylem için ilk aşamada 5 şehirde belediyeye başvuru yapıldı. Bu şehir ve önünde eylem yapılmak istenen camiler şunlar:

5 Nisan: Schiedam HDV Muradiye Camii
6 Nisan: Eindhoven Al - Fourqaan Camii
7 Nisan: Enschede Selimiye Camii
8 Nisan: Almelo Masjid Camii
9 Nisan: Nijmegen Eyüb Sultan Camii

İslami Sivil Toplum Örgütleri Harekete Geçiyor

Hollanda'daki Müslüman örgütleri ise belediyelerden, aşırı sağcı örgütün eylemine izin verilmemesini istiyor. Örgütler, Pegida'nın eylemini "provokasyon" olarak değerlendirerek, tepki gösteriyor.

Türkiye kökenli kuruluşların çatı örgütü olan Hollanda Türkleri İçin Danışma Kurulu (IOT), Pegida'nın "Müslümanları küçük düşürücü, aşağılayıcı eylemler düzenleyerek, olay çıkmasını sağlamak ve bu yolla kamuoyunun dikkatini çekmek istediğini" bildirdi. IOT Başkanı Zeki Baran, etkinliğin yapılacağı kentlerin belediye başkanlarından Müslümanların Ramazan ayında rahatsız edilmeden ibadet etmelerinin sağlanmasını isteyeceklerini söyledi.

Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği yetkililerinin de, cami yönetimleri ve cemaate, aşırı sağcı örgütün provokasyonuna gelmemeleri ve şiddet olaylarına izin vermemeleri çağrısında bulunduğu öğrenildi.

Eindhoven Belediye Başkanı John Jorritsma, 2019 yılında Pegida'nın aynı içerikteki eylemini yasaklamıştı. Pegida yöneticileri, Mart ayı başında bölge idare mahkemesine başvurarak, yasak kararının geri çekilmesini istedi.

Pegida Hollanda lideri Edwin Wagensveld, ülkenin hiçbir yerinde Belediye Başkanı Jorritsma kadar kendilerine direnen yönetici bulunmadığını söyledi.


Kaynak: BBC

Etiketler

Dünya  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış