1 Aralık 2022 10:15 Güncelleme : 1 Aralık 2022 10:15

İslam Memiş araba ve ev alacaklar için tarihi verdi! Hazırlıklara başlayın dedi 'piyasa bolluğu olacak'

İslam Memiş araba ve ev alacaklar için tarihi verdi! Hazırlıklara başlayın dedi 'piyasa bolluğu olacak'

Merkez Bankası’nın iki yılın ardından faizleri tek haneye çekmesi piyasaları da hareketlendirdi. Kredilerde düşüş beklentisi ev ve araba fiyatları yakından takip edilmeye başlandı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ev ve araç sahibi olmak isteyen vatandaşları tarih vererek uyardı.

Merkez Bankası’nın yaptığı toplantı sonrasında haftalık repo faizi yüzde 10,50’den yüzde 9’a çektiğini açıkladı. Böylece 2020 senesinden sonra faiz yeniden tek haneye inmiş oldu. Vatandaşlar bunun piyasalara nasıl yansıyacağını merak ederken, İslam Memiş, bu kararın etkilerini değerlendirdi. Peki, Merkez Bankası’nın faizleri tek haneye çekmesinin ardından piyasalar bu karardan nasıl etkilenecek? İşte haberin merak edilen tüm detayları…

“Dünyaya duyurmuş olacak”

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, bu kararın ardından değerlendirmelerini şu şekilde ifade etti; “Tek haneli bir faizle yılı tamamlamak önemli. Dünyadaki bütün gelişmiş ülkeler ya da gelişmekte olan ülkeler, faiz artırımı yaparken enflasyon karşısında Türkiye, farklı bir politika uyguladı. Ve aralık ayı itibariyle hedeflenen enflasyon rakamlarının geri gelmesi faiz indirerek bu politikanın geçeli olacağı tezini aslında dünyaya duyurmuş olacak. Eğer başarılabilirse” dedi.

Açıklamalarının devamında döviz kurunda 18,50 lira seviyesinin burada güçlü destek konumunda olmaya devam ettiğini belirtti ve ‘Merkez Bankası faiz indirdi, dolar kuru yükseldi’ tezine katılmadığını belirtti. Merkez Bankası faiz kararı sonrası döviz kurlarında önemli bir atak beklemediğini ve dolarda yukarı yönlü bir hareketlenme beklemediğini belirtti.

“Dünyaya duyurmuş olacak”

“Çok büyük bedeller ödendi”

İslam Memiş; “Para Politikası Kurulu’nun almış olduğu çeşitli kararlarla Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın finans kuruluşlarının almış olduğu kararlar bugüne kadar ilmek ilmek dokundu. Çok büyük bedeller ödenerek buralara gelindi. Buralara gelmek çok kolay olmadı. Ülkemizde yüzde 80 bir enflasyon var. 18,60 lira seviyesinde bir kur var. Bu maliyetler topluma yansıyor. Rakamsal değerlerde başarılı olundu. Şimdi bunu sahaya yansıması, raflara yansıma ve çarşı pazara yansıması emlak fiyatlarına yansıma gibi pek çok etkene bağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Etiketler

Ekonomi  

Yorumlar

1 Yorum Yapılmış
  1. Fakir

    Enflasyonun yüzde seksen değil bir kere bunu bilelim yüzde 250-300 arasında bu konuda ne düşünüyorsunuz nasıl önlemler olacak

    26-11-2022 09:42