9 Mayıs 2022 14:19 Güncelleme : 9 Mayıs 2022 14:19

Kâğıt Türk Lirasının Sonu Geldi! Bundan Sonra Herkes Dijital Para Kullanacak! Çabuk Bu Sistemi Öğrenin

Kâğıt Türk Lirasının Sonu Geldi! Bundan Sonra Herkes Dijital Para Kullanacak! Çabuk Bu Sistemi Öğrenin

Ülkemiz çok ciddi bir ekonomik süreçten geçiyor. Bu sürecin içerisinde de bazı önemli gelişmeler yaşanmıyor değil. Özellikle dijital para birimleri konusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) önemli adımlar attı. Halkımızın basılabilen para birimlerinden, yavaş yavaş dijital para birimlerine geçişi daha hızlı olacak. İşte ayrıntılar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yaptığı son dakika duyurusu ile Havelsan tarafından geliştirilen ve adı Dijital Türk Lirası Sistemi Geliştirme Projesi olan dijital Türk lirasının geliştirildiğini duyurdu. Sistem olarak komplike bir sisteme sahip olan dijital Türk lirası, bu ülkede yapılabilecek en iyi gelişmelerden biri olacak. Zira dijital para birimlerinin artık ağaç katliamlarına son vereceğini açıkça gösteriyor. İkinci olarak ise enflasyonun en büyük düşmanı olan kağıt para basımının da bir sonu geliyor. Ayrıca vatandaşlarımızın artık nakit taşımak gibi bir derdi olmayacak, herkes dijital Türk lirası ile banka hesabındaki parasını kullanacak. Bankalardaki paralardan biraz daha değişik bir sisteme sahip olan bu dijital Türk lirasının teknik ayrıntıları henüz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanmış değil. Ancak bankalardaki paralarımız ya da kredi kartımızdaki paralardan daha değişik bir yapıya sahip olduğu belirtiliyor.  

Kripto Paralar Gibi mi Olacak?

Bilindiği kadarı ile aslında kripto paralar ile hemen hemen benzer bir sisteme sahip olacak. Ancak kripto paraların kullandığı blockchain zinciri yerine dağıtık defter ağı kullanılacak. Havelsan’dan pek çok mühendisin verdiği bilgilere göre bu dağıtık defter ağı sayesinde akıllı kontratlar hazırlanabilecek, ödemeler dengesi daha stabil hale gelecek ve alacaklı ile borçlu arasındaki ödenecek olan tutarlar, ödenen tutarlar ve borçlu ile alacaklı arasındaki akıllı kontratlar dijital Türk lirası ile sağlanabilecek.  

Kripto Paralar Gibi mi Olacak?

Dijital Türk Lirası Ne Zaman Kullanılacak?

Şu an için verilen resmi bir tarih tabii ki yok. Ancak tüm çalışmaların bittiği ve aslında yarın devreye alınsa sağlıklı bir şekilde kullanılabileceği belirtiliyor. Ancak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından verilen bilgilere göre sistemin daha stabil daha sağlıklı ve daha güvenli olması için birkaç yıl daha test ve geliştirme sürecinin devam etmesi gerekiyor. Şu anda da başlamamasının amacı bu zaten.  

Dijital Türk Lirası Ne Zaman Kullanılacak?

Etiketler

Ekonomi  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış