27 Eylül 2022 11:13 Güncelleme : 3 Ekim 2022 00:55

Mardin’de 20 kişinin hayatını kaybettiği kazaya dair yeni görüntüler ve bilirkişi raporu açıklandı

Mardin’de 20 kişinin hayatını kaybettiği kazaya dair yeni görüntüler ve bilirkişi raporu açıklandı

Geçtiğimiz günlerde Mardin’in Derik ilçesinde peşi peşine yaşanan zincirleme kazaya dair ihmaller gün yüzüne çıkmaya başladı. Can pazarının yaşandığı kazada 20 kişi hayatını kaybetmiş, 26 kişi yaralanmıştı. Hazırlanan bilirkişi raporuna göre tır sürücülerinin ihmali olduğu tespit edildi. Uyarı levhalarını dikkate almayan, gübre yüklü iki tır, yolun eğimine göre seyretmemiş ve fren sistemine bas çek yaparak fren sisteminin arızalandığı belirtildi.

20 Ağustos’ta ilçenin üç yol mevkisinde gerçekleşen ilk tır kazasında kazazedelere yardım için toplanan büyük kalabalığın arasına freni boşalan ikinci tır girdi. Gaziantep ‘teki katliam gibi kazanın şokunu atlatamadan gerçekleşen Mardin kazasında yaşanan detaylar bilirkişi raporunda açıklandı.

Tüm uyarı levhalar yolda bulunuyordu

Bir akaryakıt istasyonuna yakın bir yerde ,saat 17.00 sularında gerçekleşen ilk kazada fren sistemi arızalanan gübre yüklü tır iki araca ve yayalara çarparak durdu. İlk kazada 4 kişi yaşamını yitirdi. İlk kazaya yardım için toplanan kalabalığa çarpan ikinci gübre yüklü tır binaya çarparak durdu. İkinci kazada 16 kişi yaşamını yitirdi. Gübre yüklü tırların kazaya geliş yolunda tüm uyarıcı levhanalar bulunuyordu, yolun çift yönlü kullanıldığı belirtilen raporda, "Trafik akışının Derik istikametine iki yönlü olarak verildiği, iki yönlü yerde gerekli trafik işaret ve levhaların bulunduğu, araçların kaza mahalline geldiği istikamette 6,1 kilometrelik eğim bulunduğu, yol üzerinde eğimin yüzde 10 olduğunun trafik levhaları ile belirtildiği, hız limitinin çalışma yapılan alanda 30 km/s'e (kilometre/saat) düşürüldüğü ve buna dair hız tahdit levhasının bulunduğu tespit edildi." Şeklinde ifadelere yer verildi.

Tüm uyarı levhalar yolda bulunuyordu

İhmaller zinciri

U.G’nin idaresindeki ilk kazaya karışan tırda azami yükten fazla yük taşıdığı ve tırda yapılan incelemeler sonucu 278 kg fazla yükün bulunduğu raporda tespit edildi. ikinci kazaya karışan tırın takografı incelenmiş ve detaylı bilgi edinilememiştir. Raporda, "Araç üzerinde yapılan incelemede fren sisteminin eski teknoloji ürünü olan kampanalı fren sistemi olduğu tespit edilmiştir. Fren sistemi kampanalı olan araçları kullanan sürücülerin özellikle yüklü bir şekilde eğimli yollardan inerken aracı düşük viteste kullanmaları, vites yükseltmeden motor freni ile ilerlemeleri ve sık sık frene basarak fren sisteminin aşırı ısınarak devre dışı kalmasına sebep olmaması gerekmektedir. Kaza sonrası otoparka çekilen çekici ve yarı römork incelendiğinde, aracın yarı römorkuna giden ve römorktaki fren sisteminin çalışmasını sağlayan hava hortumunun plastik kelepçeyle sıkılmak suretiyle devre dışı bırakıldığı yani çekicinin kaza mahalline gelirken sadece çekici kısmının fren sisteminin çalıştığı, yarı römorkun fren sisteminin çalışmadığı anlaşılmaktadır. Bu hortumun devre dışı bırakılması yarı römorkun freninin çalışmasını engellediği gibi imdat freninin de çalışmasını engellemektedir." Şeklinde bilgilere yer verildi.

Kazanın yeni görüntüsü

Kazaya ait can pazarını gözler önüne seren yeni bir görüntü de ortaya çıkmıştı. İşte o anlar

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış