16 Şubat 2022 09:20 Güncelleme : 16 Şubat 2022 08:55

Marketlerin Hilesi Ortaya Çıktı! Eğer Dikkat Etmezseniz Oyuna Gelebilirsiniz! Mutlaka Buna Bakın

Marketlerin Hilesi Ortaya Çıktı! Eğer Dikkat Etmezseniz Oyuna Gelebilirsiniz! Mutlaka Buna Bakın

Birçok marketin KDV oranında yüzde 7'lik indirimi yapmamak için uyguladığı hile ortaya çıkarıldı. Bunu yapan birçok marketin nasıl oyunlar yaptığıysa dikkat çekti.

Gıda fiyatlarına müdahale etmek ve biraz olsun vatandaşların rahatlamasını sağlamak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın %7’lik KDV indirimi geldi. Ancak bazı marketlerin bu indirimi tam olarak yansıtmamak için birkaç gün önceden fiyatları yükselttiği ve ardından bu indirimi uyguladıkları fark edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklama ile birkaç gün önce gıda ürünlerinde ki KDV oranında %7 oranında indirim yapılmasını sağlamıştı. Ancak bu indirimin gerçeğe dönüşmesi beklendiği gibi olmadı. Birçok market bunu yansıtmamak için birkaç gün önceden fiyatları yükselttiği ve ardından bu indirime yöneldiği fark edildi. 

Marketlere Denetim Başladı

İndirim haberinin ardından birçok marketin buna uyup uymayacağı merak edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile gelen bu indirim kararına uyulup uyulmadığını anlamak için Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un emirleriyle birçok markete denetim yapıldı. Bu denetimler sırasında birçok marketin bu konuda uyanık davrandığı fark edildi. Bunun üzerine marketlere çok yüksek miktarlarda ceza yazılmaya başlandı.

Bir markette 3,5 TL olan bir ürün, kararın açıklanmasından önce ürüne zam yaparak 4.90 TL’ye çektiği görüldü. Ardından yüzde 7’lik indirimle birlikte ürünü 4,60 TL’ye sattığı görüldü. Bunun için tüm gün boyunca çalışanları ile birlikte bu değişikliği yapmak için çalıştığı da tespit edildi. 

Marketlerin Fahiş Fiyat Hedefi Tutmasına Engel

Marketlerin çok uzun zamandır etiketleri haftalık hatta günlük olarak değiştirdikleri görülüyordu. Artan yüksek fiyatlara rağmen, yüzde 7’lik bir indirimin dahi kazanca dönüştürülmesi için bu tür oyunları yapmasıysa halk tarafından tepki ile karşılandı.

Bu konuda dikkatli olunması ve marketlerin tespit edilerek ceza yazılması, eski fiyatlara geri dönmelerini sağlanmasıyla halktan takdir topladı. Bu kurnazlığın aslında geçmişte çok sık yaşandığının da akıllara gelinmesine neden oldu.

Büyük market zincirleri yıl başından önce denetlenmiş ve fiyat oyunları sebebiyle yüksek meblağda cezalar yemişti. Buna rağmen birçok marketin hala bu tip uyanıkları ve hileleri yapmaları aslında halkın üzerinde ne kadar baskı olduğunu da görmemizi sağlamış oldu. 

Etiketler

Ekonomi  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış