2 Ekim 2022 02:35 Güncelleme : 2 Ekim 2022 02:35

TOKİ projesinin müjdesi verilmişti... Temel atılacak iller belli oldu.

TOKİ projesinin müjdesi verilmişti... Temel atılacak iller belli oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağustos ayında verdiği TOKİ sosyal konut projesinin detayları belli oldu. İlk etapta projenin temeli atılacağı şehirler belli oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 25 Ekim'de temeli atılacak 5 bin konutlu projenin detaylarını açıkladı.

Kabine toplantısının ardından sosyal konut projesinin müjdesi verilmişti. Cumhurbaşkanı, “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. Hazırlıklarımız bitmek üzere" ifadelerine yer verirken, "Vatandaşlarımızı kira öder gibi taksitlerle, yerel ve yatay mimari anlayışına göre inşa edilmiş konut projeleriyle ev sahibi yapacağız." açıklamalarında bulunmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum o günden bugüne gelinen noktada yani gelişmeleri açıkladı.

Projenin ilk etap temellerinin atılacağı illeri sıralayan Bakan Kurum, Ankara, Afyon, Amasya, Aydın, Bolu, Diyarbakır, Elâzığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Uşak, Yozgat, Zonguldak şeklinde şehirleri açıkladı

Bakan Kurum TV100'de katıldığı canlı yayın programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 25 Ekim’de temelleri atılacak olan TOKİ sosyal konut projesi için İlk Evim İlk İş Yerim Projesi kapsamında gerçekleştirilecek olan çalışmanın hangi illerde yapılacağı sorusuna, "Projenin ilk temellerini 17 ilde atıyoruz. Ankara, Afyonkarahisar, Amasya, Aydın, Bolu, Diyarbakır, Elâzığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Uşak, Yozgat ve Zonguldak'ta 5 bin konutun temelini atıyoruz." şeklinde cevapladı. Ayrıca Bakan Kurum, illerdeki valiliklerden eksik olan ihtiyaçların listelenmesini istediklerini söyledi. Gelen veriler çerçevesinde sayıların belirlendiğini ifade etti.

Genç başvurular çok fazla...

"Projeye başvuracak gençler, taksitleri nasıl ödeyecek?" sorusuna cevap veren Bakan Kurum, "Gençlerimizin bu projeye güvenini başvuruyla birlikte görüyoruz. 5 milyona yakın başvurunun 1 milyon 714 bini gençlerimiz. Bu önemli bir rakam." şeklinde açıklamada bulundu. Ödeme konusunda çeşitli alternatifler olduğu noktasına vurgu yapan Kurum, "Gençlerimize, '2 bin 280 liradan başlayan taksitle isterseniz ev alabilirsiniz.' diyoruz. Eğer 2 bin 280 lirayı ödeyemiyorsan arsaya başvurabilirsin. 1100 lira, 1200 lira taksitle 10 yıl faizsiz arsa taksiti. Yani bugün ne ödüyorsanız, 10 yıl aynı taksiti ödemeye devam edeceksiniz. Bu çerçevede gençlerimiz, kendi gelirlerine projede hangisi uyuyorsa ona başvurabilirler." diye ekledi.

Taksitlerdeki artış nasıl düzenlenecek?

Sosyal konut projesinde ödemelerin memur maaşı artışı baz alınarak ödenecek olması endişeye yol açtığını belirtildiği aktarılınca Kurum, "Bunun cevabı yaptıklarımızda aslında. Geçen sene memur maaşına yaklaşık yüzde 80 artış geldi. Biz TOKİ'den ev almış 1 milyon 170 bin vatandaşımıza dedik ki: 'Biz kirada bir düzenleme yaptık, kira artışı yüzde 25'i geçemez. Dolayısıyla konut kira artışı yüzde 25 ise bizim taksitlerimizdeki artış da yüzde 25'i geçmemelidir ve bir yıl içerisinde borçlu vatandaşlarımıza yüzde 25 artış yaptık." dedi. Kurum, taksitlerin vatandaşların ödeyebileceği düzeyde tuttuklarını açıkladı.

“Biz şehit ve gazi ailelerimize yüzde 5 kontenjan ayırdık”

Kore ve Kıbrıs gazilerinin projeye başvuramadıkları için gelen şikayetler de soruldu Kurum’a, "Bu talep de çok geldi, ilk defa sizin yayınınızda bu konuya açıklık getirmiş olalım. Biz şehit ve gazi ailelerimize yüzde 5 kontenjan ayırdık ve 250 bin konutun yaklaşık 12 bin 500'ü, şehit ve gazi ailelerimiz için ayrılmış durumda. Gelen talep üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızla görüştük ve bu çerçevede güzel de bir çalışma yaptık. Evi olmayan Kore ve Kıbrıs gazilerimiz de bu projeye başvurabilecekler. Zaten diğer şehit ve gazi ailelerimiz üzerinde evi varsa da başvurabiliyor."

“Biz şehit ve gazi ailelerimize yüzde 5 kontenjan ayırdık”

Birçok alanda istihdam sözü

Bakan Kurum bu projeyle ev fiyatlarının ve kiraların artmak yerine düşeceğini sözlerine ekledi. Aynı zamanda bu proje ile birlikte istihdamın artacağını söyleyen Kurum, "Gençlerimiz, yeni mühendislerimiz, mimarlarımız, teknikerlerimiz, harita mühendislerimiz bu noktada bu projelerimizde rahatlıkla çalışabilecek. Bunun dışında Bakanlığımız hem bize hem de bağlı olduğumuz kuruluşlarımıza yeni mühendisler, mimarlar almaya devam edecek." İfadelerine yer verdi. Bu projeyle 250 sektörde 200 bin istihdam alanı oluşacağı söylendi.

Orta gelir grubu için sosyal konut projesi hazırlanacak

Hazırlanan projelerin arz talep dengesiyle ilgili olduğunu söyleyen Bakan Murat Kurum, "Arz talep dengesiyle alakalı. Ben burada talep karşısında arzı artırıyorum. Şimdi orta gelire de yapacağız. Orta gelire de arkasından proje açıklayacağız. Dolayısıyla o 600 bin içerisinde de orta gelirin alabileceği şartları sağlamaya çalışacağız. Bunu da Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Emlak Konut'la çalışıyoruz. Bu projeyi açıkladık kiralar ve konut fiyatları düştü, düşmeye de devam edecek." şeklinde konuştu.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış