27 Kasım 2022 09:32 Güncelleme : 27 Kasım 2022 09:32

Uçakta telefonunu kapatmayı sevmeyenler bu habere çok sevinecek! 5G ile bu yasak kaldırılabilir

Uçakta telefonunu kapatmayı sevmeyenler bu habere çok sevinecek! 5G ile bu yasak kaldırılabilir

Ulaşım araçlarından biri olan uçaklarda telefon kullanımına dair pek çok katı sınırlamalar bulunurken, bu sebeple cep telefonu gibi elektromanyetik dalgalar ile iletişim sağlayan elektronik cihazların kullanımının uçaklardaki navigasyon ve iletişim sistemlerine direkt etkisi olması gösterilmektedir. Peki, bu sınırlamalar kalkacak mı?

Dünya genelinde en konforlu ulaşım araçlarından biri olan uçaklarda cep telefonu gibi elektronik cihazlarının kullanılmasına dair sınırlamalar mevcut. 5G teknolojisiyle birlikte uçaklarda telefon kullanımı başlayacağı bildirildi. Peki, 5G teknolojisiyle birlikte uçaklarda cep telefonu kullanmak serbest mi olacak? İşte haberin merak edilen tüm detayları…

Uçaklarda cep telefonu sınırlaması kalkacak mı?

Uzun zamandır uçaklarda devam eden cep telefonu sınırlaması yakın zamanda kalkabilir. Avrupa Komisyonu, mobil iletişim mevzuatını en modern standartlara göre uyarlarken, böylece 5G teknolojisiyle kapsama alanı uçaklarda da kullanılabilecek. Bu karar kapsamında Avrupa Birliği içinde havayolları, uçaklarına en son 5G teknolojisi kurarak yolcuların cep telefonu ve diğer elektronik cihazlarını kullanmalarına izin verilecek. Böylece yolcular uçaklarda bulunan cep telefonu kısıtlamalarına uymak zorunda kalmayacak ve telefonlarını kapatmayacaklar.

Uçaklarda cep telefonu sınırlaması kalkacak mı?

5G teknolojisi ile cep telefonu kapatma zorunluluğu kalkıyor

5G kapsama alanı uçağa ‘piko-hücre’ adlı bir sistemin kurulmasıyla hayata geçirilecek. Bu ağ istasyonu üzerinden telefon görüşmeleri, mesajlaşma, veri bağlantısı, bir uygu ağı üzerinden yerdeki mobil ağa ulaşabilecek. Komisyon, bunun yanı sıra otomobil, otobüs ve diğer ulaşım araçlarında da Wi-Fi üzerinden 5GHz frekanslarını kullanıma açmayı hedefliyor. Bu kapsamda AB Üye Devlerinin 5GHz bantlarını karayolu taşımacılığı için erişebilir bir duruma getirmek için 30 Haziran 2023 tarihine kadar süreleri bulunmaktadır.
Uzun zamandır uçaklarda cep telefonu yasağının yakın zamanda ortadan kalkabileceği gündemde yer alırken, Avrupa Birliği içerisinde başlayan 5G teknolojisinin gelişmesiyle birlikte tüm dünyada da yayılacağı düşünülüyor. Uçaklardaki navigasyon ve iletişim sistemlerine direkt etki eden cep telefonu gibi elektromanyetik dalgalar ile iletişim sağlayan elektronik cihazların kullanımı 5G teknolojisiyle birlikte ortadan kalkıp kalkmayacağı ilerleyen zamanlarda belli olacak.

Etiketler

Teknoloji  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış