20 Şubat 2022 11:00 Güncelleme : 20 Şubat 2022 11:00

Üniversite Sınavına Girecek Öğrenciler Dikkat! Yine Sistem Değişti! Kafası Karışanlara İşte Tüm Yeni Detaylar!

Üniversite Sınavına Girecek Öğrenciler Dikkat! Yine Sistem Değişti! Kafası Karışanlara İşte Tüm Yeni Detaylar!

Üniversite sınav yönetmeliği yine değişti. Üniversite sınavında baraj seviyesi ve sınav süresi, farklı bir hal aldı. Milyonlarca öğrenci, yeni sınav sistemi konusunda kafa karışıklığı yaşıyor. İşte, bu yıl sınava girecek öğrencilerin hepsini ilgilendiren yeni sınav yönetmeliği hakkında tüm gelişmeler.

Devlet üniversiteleri, son yıllarda tarihinin en boş kontenjanlarını görmeye devam ediyor. Öğrenciler, barajın altında kaldıkları veya bölümleri beğenmedikleri için devlet üniversitelerinde herhangi bir bölüme yerleşmiyorlardı. Son yapılan açıklamalara göre sınav sistemi yine değişti. Tüm gelişmelerin ardından üniversite sınavına girecek milyonlarca öğrencinin kafası bir hayli karıştı.
Üniversite sınavına 4 ay kala YÖK Başkanı Erol Özvar’dan müjde niteliğinde bir haber geldi. Artık TYT sınavında aranan 150 ve YKS sınavında aranan 180 puan barajı kaldırıyor. Üstelik sınav süresi de bu sene 30 dakika fazladan uygulanacak. Yeni uygulananın eksileri ve artıları merak edilirken Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, milyonlarca üniversite öğrencisini ilgilendiren şok sözlere imza attı. İşte, Salim Ünsal’ın sınav süresi ve baraj kararı hakkında sarf ettiği flaş ifadeler. 

Salim Ünsal : ‘’Artık Yarım Net Yeterli Oluyor!’’

Yeni sınav sistemi ve baraj puanlarının kaldırılması hakkında şok ifadeler kullanan Salim Ünsal, ‘’YÖK ya üniversitelerin kontenjan durumuna bir çeki düzen verecekti ya da sınav sistemini sil baştan düzenleyecekti. En kolay yöntemi seçip barajı sıfırlama kararı aldılar. Şimdilerde TYT’de Türkçe veya matematik sınavından yarım net yapan adaylar 2 yıllık bölümlere, AYT’de yarım net yapan öğrenciler ise 4 yıllık programlarına gidebilecekler. 2022 yılında sınava rekor bir başvuru sayısı olacağı tahmin ediliyor. Fakat bu durumun etkilerini ilerleyen yıllarda görebileceğiz.’’ ifadelerini kullandı. 

Salim Ünsal : ‘’Devlet Üniversiteleri Bir Türlü Dolmadı!’’

Şok açıklamalarına devam eden Salim Ünsal, ‘’Barajlar ikinci ek yerleştirmede her ne kadar düşmüş olsa da 220 bin kontenjan boş kaldı. 2015 yılında devlet kontenjanlarının yüzde 37’si ve vakıf üniversitelerinin yüzde 39’u boş kaldı. 2021 yılında ise bir türlü dolmayan kontenjanların yüzde 71’i devlet ve yüzde 24’ü vakıf üniversitelerindeydi. Devlet üniversitelerinin 2 yıllık bölümlerinde ise 55 bin ve 4 yıllık fakültelerinde 91 bin kontenjan tercih edilmedi. Bu durum, devlet ve vakıf üniversitelerinin yıllardır bir türlü dolmadığını işaret ediyor.’’

Salim Ünsal : ‘’Fatura Yine Barajlara Kesildi!’’

Salim Ünsal, ‘’Barajlar nitelikli öğrencileri üniversiteye taşımaktan ve okulların niteliğini arttırmaktan zaten çok uzaktı. TYT sorularında yüzde 15 oranında doğru cevap verenler 2 yıllık bölümlere ve AYT sorularının yüzde 20’sini yapanlar ise 4 yıllık bölümlere tercih yapabiliyorlardı. Yılda ortalama 2.6 milyon öğrencinin başvurduğu bir sınav sisteminde nitelikli öğrencileri okullarla buluşturma başarısızlığının faturası yine baraj seviyesine kesildi. Bence barajın düşürülmesi, nitelikli eğitim için çok büyük bir kayıp.’’ ifadelerini kullandı.  

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış