30 Eylül 2022 14:00 Güncelleme : 30 Eylül 2022 14:00

Vücuttaki iltihabı atıyor, Bağışıklığı koruyor! Sadece bir porsiyonundaki fayda inanılmaz

Vücuttaki iltihabı atıyor, Bağışıklığı koruyor! Sadece bir porsiyonundaki fayda inanılmaz

Günde 1 porsiyon yiyeceğiniz bu besinler hem bağışıklık sistemini koruyor hem de vücuttaki iltihabı söküp atıyor. Araştırmalara göre kronik iltihaplanmayı azaltan bu gıdaları beslenmenize eklediğiniz zaman faydalarına inanamayacaksınız. Peki, bu gıdalar nelerdir?

Bu besinler bağışıklık sistemini güçlendirirken, vücutta bulunan iltihabın da azalmasına yardımcı oluyor. İşte haberin merak edilen tüm detayları…

Orman meyveleri ve yağlı balıklar

Vücutta bulunan kronik iltihaplanmaları azaltacak bazı gıdalar bulunuyor. Bu gıdalar arasında orman meyveleri, lif, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin besinlerden biridir. Bu küçük gıdaların birçok çeşidi bulunsa da; çilek, yaban mersini, böğürtlen, ahududu insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Antosiyaninler adı verilen antioksidan içeren bu besinler, hasta olma riskini azaltan anti-inflamatuar etkilerine sahiptir.

Bir çalışmaya göre 25 yetişkinin her gün yaban mersini tozu tüketenlerin, tüketmeyen kişilere oranlar önemli ölçüde daha fazla bağışıklık güçlendiren hücreler ürettiği tespit edildi. Vücudun doğal olarak ürettiği bu hücreler, bağışıklık sistemimizin düzgün çalışmasına destek olmaktadır. Bir başka çalışmada da çilek yiyen aşırı kilolu yetişkinlerde, kalp hastalığıyla ilişkili belirli inflamatuar seviyelerinin yemeyenlere göre daha düşük olduğu tespit edildi.
Orman meyvelerinin yanında yağlı balıkların zengin protein kaynağı ve uzun zincirli omega-3 yağ asitleri olan eikosapentaenoik (EPA) asit ve dokosaheksaenoik (DHA) asitlerini içerdiği bilinmektedir. Tüm balık türleri bazı omega-3 yağ asitleri içerirken, bu yağlı balıklar arasındaki en iyi kaynaklar olarak; somon, sardalya, ringa, hamsi ve orkinos karşımıza çıkmaktadır. EPA ve DHA asitlerinin dışarıdan alınmasıyla metabolik sendrom, kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve diyabete yol açabilecek iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.

Orman meyveleri ve yağlı balıklar

Diğer önemli besinler

Karnabahar, lahana ve Brüksel lahanasıyla beraber trupgillerden bir sebzedir. Araştırmalara göre, turpgiller ailesinden sebze tüketmenin kalp hastalığı ve kanser riskinin azalmasıyla ilişkili olduğu bilinmektedir. Bunun yanında avokado, potasyum, magnezyum ve lif açısından oldukça zengin. Sağlıklı tekli doymamış yağlar ile dolu olan avokadodaki bir bileşiğin yeni oluşan cilt hücrelerinde iltihaplanmayı azalttığı biliniyor. Yeşil çay, biber, mantar, üzüm, zerdeçal zengin içerikleriyle vücuttaki iltihabı azaltırken aynı zamanda da bazı hastalıkların önlenmesine yardımcı olmaktadır.

Diğer önemli besinler

Etiketler

Sağlık  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış