16 Şubat 2022 08:00 Güncelleme : 15 Şubat 2022 23:06

Yastık Altında Altın Saklayanlar Dikkat! İşte Yeni Sistemde Sizi Bekleyenler

Yastık Altında Altın Saklayanlar Dikkat! İşte Yeni Sistemde Sizi Bekleyenler

Yeni açıklama geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yeni paketi açıkladı. Yeni ekonomi paketinde neler var? Yastık altında saklanan altınlar, nasıl sisteme dahil edilecek? İşte detaylar...

Vatandaş, yatırımını yastık altına yapıyor. Ülkemizde para biriktirmenin ve yatırım yapmanın en sık kullanılan yöntemi, Türk Lirasını dövize ya da altına dönüştürmek. Vatandaşlar Türk Lirasını özellikle altına dönüştürüyor, sonra da bunları yastık altı yapıyor. Ancak bu durum, ekonomik sisteme olumsuz etki ediyor. İnsanların ellerinde tuttukları bu paranın sisteme dahil olabilmesi için çalışmalar başlatıldı. Böylece para akışının dengesinin sağlanması ve ekonomik sistemin iyileştirilmesi hedefleniyor. 

Sistem Nasıl İşleyecek?

İnsanların ellerinde tuttukları, kenarda duran altınlar için yeni bir sistem başlatılacak. Bu sistem ile kenarda duran ve ekonomiye katılmayan altınların, aktif bir şekilde sisteme dahil edilmesi planlanıyor. Peki sistem nasıl işliyor?

Sistem işleyiş şekli şu şekilde olacak: vatandaş elinde tuttuğu çeyrek altınları, yarım ve tam altınları, gramları ve hatta kullanmadıkları kolye ve bilezikleri, sisteme kayıtlı olan kuyumculara götürecek. Sistemde tanımlı ve onaylı olan kuyumculara götürdükleri altınlar için, vatandaşa bir altın hesabı açılacak. Altınlarını kuyumcuya götürerek, altın hesabı açtıran kişilere bir sertifika verilecek. Bu sertifikada kişinin kaç gram altın verdiği yazılı olacak. Yani vatandaşın kuyumcuya gidip verdiği altınlar 50 gram ise, o kişiye 50 gramlık bir hesap açılarak bir de sertifika verilecek. 

Sistem Nasıl İşleyecek?

Altınlarımı Geri Alabilir miyim?

Kişiler ister bilezik, ister gram, isterse çeyrek altın götürerek bu işlemi başlatabilirler. Ancak altın hesabı olan kişiler, altınlarını geri almak istediklerinde verdikleri bilezik ya da kolyeleri geri alamayacaklar. Ödemeler gram veya çeyrek altın şeklinde geri ödenecek. Burada dikkat edilen şey ise, önceden kaç gramlık altın verildiği olacak. Yani ödemelerde altının şekli değil ağırlığı önemli.

Bu sistem üzerinde uzun yıllardır çalışılıyor ancak henüz uygulamaya geçirilmemişti. Söylenenlere göre bu uygulama Mart ayı içerisinde başlayacak, ancak konuyla ilgili net bir tarih henüz açıklanmadı. Sistemle ilgili çalışmalar devam ediyor.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış