19 Nisan 2023 23:01 Güncelleme : 19 Nisan 2023 23:01

Yeni evlenecekler aman dikkat! Bozulan nişan için tazminat kararı alındı, damat ve annesi ödeyecek

Yeni evlenecekler aman dikkat! Bozulan nişan için tazminat kararı alındı, damat ve annesi ödeyecek

Gelin ve damat adayı arasında yaşanan tartışma ailelere de yansıdı. Ailelerin kavga etmesinin ardından nişan atan gençler soluğu mahkemede aldı. Etrafına küçük düştüğünü belirten genç kız ve annesine manevi tazminat ödenmesi gerektiği hükmedildi.

Gelin ve damat adayının aileleri arasında yaşanan bu kavga mahkemede sonuçlandı. Yaşanan olayların ardından komşularına rezil olduğunu belirten genç kız ve annesine manevi tazminat ödenmesi gerektiği hükmedilirken, Yargıtay’da tazminat tutarının yüksek olduğuna karar verdi. İşte haberin merak edilen tüm detayları…

Manevi tazminat davası açtılar

22 yaşındaki damat adayı ile 18 yaşındaki genç kız, ailelerinin de onaylamasının ardından nişanlandı. Çiftler arasında yaşanılan tartışmaların ardından damat adayının ailesi, gelin adayının evine gitti. İddialara göre damat tarafının gelini ve annesini darp ettiği söyleniyor. Bu darp olayının ardından nişanın bozuldu ve sonrasında açılan davda damat adayı ile annesi cezaya çarptırıldı. Olaylardan dolayı komşularına karşı rezil olduklarını ve etrafına karşı küçük düştüklerini söyleyen 18 yaşındaki gelin adayı ve annesi toplamda 30bin liralık manevi tazminat davası açtı.

Asliye Hukuk Mahkemesi’nde ifade veren davacı gelin adayı, 18 yaşındayken nişanlandığını ve nişanlılık sürecinde aralarında bazı sorunların olduğunu ve olay günü davalıların evine gelip yaşanan tartışmaların sonucunda darp edildiğini iddia etti. Davalıların 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucunda ‘Kasten yaralama suçu’ndan ceza aldıkları ve bütün komşulara ve etrafına karşı küçük düştüklerini dile getirdi.

Manevi tazminat davası açtılar

Konu Yargıtay’a gitti

Davacı kızın yararına 30 bin, annesi için 10 bin TL manevi tazminat ödenmesi talep edildi. Davalılar damat adayı ve annesi de bu iddiaları reddetti. Tarafların dinlenmesi sonucunda komşularına rezil olan 18 yaşındaki genç kız için 8 bin TL, annesi için de 11 bin TL manevi tazminat ödenmesi gerektiğini bildirdi. Davalılar kararı temyiz ettikten sonra Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, manevi tazminat tutarını fazla buldu ve bu kararı bozdu. Tekrardan yapılan yargılamada ile mahkeme ilk hükmünde direnirken, davalıların bu kararı temyiz etmesi sonucunda dava Yargıtay Hukuk Genel Kuruluna gitti.

Emsal nitelikteki kararda; “Hakim manevi tazminatın miktarını tayin ederken saldırı teşkil eden eylem ve olayın özelliği yanında tarafların kusur oranını, sıfatını, işgal ettikleri makamı ve diğer sosyal ekonomik durumlarını da dikkate almalıdır” ifadeleri kullanıldı. Kararda, olay tarihi, olayın gelişim biçimi, davacıların yaralanma derecesi ile tarafların sosyal ve ekonomik durumları dikkate alındığında davacılar lehine hükmedilen manevi tazminat miktarının fazla olduğu kanaatine varıldı.

Etiketler

Gündem  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış