25 Kasım 2022 09:27 Güncelleme : 25 Kasım 2022 09:38

Budapeşte’de Tatil Yapmak İsteyenlere Gezilecek Yerler Listesi

Budapeşte’de Tatil Yapmak İsteyenlere Gezilecek Yerler Listesi

Macaristan’ın başkenti olan Budapeşte 1,756 milyon nüfusa sahiptir. Avrupa’nın en canlı şehirlerinden biri olan Budapeşte, tarihi yapıları, büyüleyici mimari eserleri ve müzeleri ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Avrupa’nın en canlı şehirlerinden biri olan Budapeşte, tarihi yapıları, büyüleyici mimari eserleri ve müzeleri ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Buda ve Peşte olarak ikiye ayrılan şehrin sakin kısmı Buda, hareketli kısmı ise Peşte’dir. Budapeşte gezilecek yerler arasında Kahramanlar Meydanı, District I ve Buda Kalesi ilk sırada yer almakta. 

1. District I

District I Budapeşte’nin en sakin bölgesidir. Buda Kalesi, Balıkçılar Tabyası, Matthias Kilisesi ve Gellert Tepesi gibi muazzam noktalara sahip olan District I, Budapeşte tatili sırasında mutlaka ziyaret edilmelidir.

2. Varosliget Şehir Parkı

Varosliget şehrin yaşayanları ve turistleri için harika bir kaçış durağıdır. Bir hayvanat bahçesine, müzelere, kale, lunapark ve kaplıcalara ev sahipliği yapmaktadır. Çocuklu ailelerin uğrak noktası olan Varosliget, şehri dolaşıp yorulanlar için de mükemmel bir dinlenme adresidir. Szechenyi Kaplıcaları ve Budapeşte Hayvanat Bahçesi parkın en güzel noktalarıdır.

3. Kahramanlar Meydanı

Kahramanlar Meydanı, Budapeşte ve hatta Macaristan da oldukça ünlüdür. Meydan 20. yüzyılın en önemli heykeltraşlarından biri olan Zala György’nin ikonik heykelleri ile süslü Milenyum Anıtı ile meşhurdur. Burası aynı zamanda geçmişte komünist lider Imre Nagy’nin cenazesi gibi birçok önemli politik olayın merkezi olmuş tarihi bir meydandır.

4. Vajdahunyad Kalesi

Varosliget Parkı içerisinde konumlanmış Vajdahunyad Kalesi orijinalinde karton ve ahşap kullanılarak Macaristan’ın 1000. yılı anısına yapılmıştır. Gotik ve Romanesk mimari tarzının öğelerini içeren Vajdahunyad Kalesi Macarların Avrupa’ya gelişinden günümüze geçmiş olduğu her yüzyılı temsil etmektedir. Yapı çok ilgi gördüğü için taş ve tuğla ile yeniden inşa edilmiştir.

5. Zaman Çarkı

Budapeşte Şehir Parkı’nın güney kısmında yer alan Zaman Çarkı dev bir granit anıttır. 30 Nisan 2004’te Macaristan’ın AB’ye girmesinden sonra halka açılmıştır. Anıt Mücsarnok’un hemen yanında, 1993 yılında kaldırılan Lenin Heykeli’nin olduğu yerde bulunmaktadır.

6. Ulaşım Müzesi

Ulaşım Müzesi, Varosliget Parkı’nın batı kısmında yer almaktadır. Müze ulaşımın tarih boyunca gelişimini gözler önüne sermektedir. Lokomotifler, tarihi otomobiller ve tramvayların sergilendiği müzeyi ulaşım ve demiryollarına merakı olan herkesin ziyaret etmesi önerilmektedir.

7. Havacılık Müzesi

Havacılık Müzesi uçak ve uzay araçlarına ev sahipliği yapmaktadır. İlk Macar astronotu tarafından kullanılan uzay kapsülünün de görülebildiği müze her yıl çok sayıda turistin ilgi odağı olmaktadır.

8. Buda Kalesi

Budapeşte’nin en görülmeye layık yerlerinden biri olan Buda Kalesi, Budin Kalesi olarak da anılmaktadır. En güzel Budapeşte manzarasının buradan seyredileceği söylenmektedir. Ayrıca kale tarihi ile de dikkatleri üzerine çekmektedir. Kalenin inşasına 13. yüzyılda şehrin bugün Buda olarak anılan kısmını Macar istilasından korumak için başlanmıştır. 1265 yılında ise Macar krallarının hem ülkeyi yönettikleri hem de yaşadıkları bir saray kompleksi halini almıştır. 1526 yılındaki Mohaç Savaşı sırasında ise saray hariç tüm Buda ağır hasar almıştır. Kale Barok tarzda yeniden inşa edilmiştir ancak Osmanlı İmparatorluğu’nun Buda kuşatması sırasında saray da hasar görmüştür. Yıllarca kaderine terk edilen kale ve saray en büyük hasarı II. Dünya Savaşı sırasında almıştır. 13. yüzyılda inşa edildiği dönemden sonra pek çok kez onarılmış ve dolayısıyla değişime uğramış olsa da Buda Kalesi ve çevresi UNESCO tarafından koruma altındadır.

Budapeşte Kaç Günde Gezilir?

Budapeşte’ye gidecek turistlere minimum üç günlerini bu güzel şehirde geçirmeleri önerilmektedir. Elbette daha uzun tatil yapma olanağı olanlar Budapeşte’yi adım adım keşfedebilir. Ancak üç günden az bir tatil süresi turistik yerlerin kapısında beklenecek uzun kuyruklar da hesaba katıldığında biraz yetersiz kalabilmekte. 

Etiketler

Yaşamdan  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış