Engellilerin içinde bulunduğu zorlu koşulların giderilmesini sağlamak amacıyla sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını kolaylaştırmak ve rekabet eşitsizliğini ortadan kaldırmak için emlak, gelir, gümrük vergisi, motorlu taşıtlar ve özel tüketim uygulamalarında kolaylıklar sunuyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü sebebiyle toplanan bilgilere göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) engelliler için vergi uygulamalarında çeşitli avantajlar ve istisnalar sağlamaktadır. İşte haberin merak edilen tüm detayları…
İndirimler uygulanacak
Gelir Vergisi Kanununa göre, çalışma gücü olarak asgari yüzde 80’inini kaybeden birinci derece, yüzde 60’ını kaybedeler ikinci derecede, yüzde 40’ını kaybedenler de üçüncü derece engelli sayılmaktadır. Yetkili hastanelerce düzenlenen ve Merkez Sağlı Kurulunca değerlendirildikten sonra karar bağlanan raporlar vergi indirimi uygulamalarında dikkate alınmamaktadır. Gelir Vergisi Kanununa göre; engellilik indirimi uygulamasında, engelli ücretli, bakmakla yükümlü olunan engelli kişi bulunan ücretli serbest meslek erbabı, bakmakla yükümlü olunan engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı yararlanabilir. Bu kapsamda; birinci derece engelliler için aylık 2.000 TL, ikinci derece engelliler için 1.170 TL, üçüncü derece engelliler için de 500 TL indirim uygulanmaktadır.
Gümrük vergisi indirimi
Malul ve engellilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için kişisel kullanıma mahsus olarak özel üretilen motorlu veya motorsuz koltuk, bisiklet ve diğer eşya, malul ve engellilerin araca binip inmesini, taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunan motorlu kara vasıtaları, motosiklet ve motor silindir hacmi 1600 cc’ye kadar ve 3 yıldan eski olmayan otomobiller için gümrük vergisi muafiyeti tanınmaktadır.
ÖTV istisnası
Engelliler için yurt içinden alınana taşıtlarda ÖTV avantajı sunuluyor. Engellilik derecesi yüzde 90 ya da daha fazla olan malul ve engelliler tarafından 5 yılda bir defaya mahsus ilk iktisabı ÖTV’den müstesna tutulmaktadır. Bu istisnadan faydalanmak için taşıtın özel tertibatlı olması ve malul ya da engellinin bizzat kullanması şartı aranmamaktır. Bu sene için motor silindir hacmine bakılmadan, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer vergiler dahil bedeli 2022 yılı için 450 bin 500 TL’nin altında olan binek otomobil, arazi taşıtı, jeep, panelvan, steyşın vagon gibi taşıtların ilk iktisabı ÖTV’den istisna tutulmaktadır.
Bu uygulamada taşıtta herhangi bir mekanik ilave ya da tadilat (özel tertibat) yapılması şartı aranmaz ve ÖTV istisna kapsamında 450 bin 500 TL’lik tutar, 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle 2022 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacaktır.
MTC, KDV ve Konut Vergisi
Engellilik dereceleri yüzde 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin isimlerine kayıtlı taşıtlarla diğer malul ve engellilerin bu durumlarına uygun hale getirilen özel tertibatlı taşıtlar, motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulmaktadır. Katma Değer Vergisi Kanuna göre, engellilerin meslekleri, eğitimleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilen her türlü araç-gereç, özel bilgisayar programlarının teslimi de KDV’den istisna tutulacak.
Engellilerin meslekleri, eğitimleri, günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilen her türlü araç-gereç, örneğin; görme engellilerin kullandıkları baston, kabartma klavye, baston, ortopedik engellilerin kullandıkları ortez-protez gibi cihazlar ve araçlar, tekerlekli sandalye ile özel bilgisayar programları istisna tutulacak. Malul ve engelliler için vergi açısından sağlanan imkanlardan biri de emlak vergisi uygulamasıdır. Türkiye sınırları içerisinde brüt 2022 metrekareyi geçmeyen tek meskene ya da tek meskende hisseye sahip olan engelliler için indirimli bina vergisi avantajından yararlanacak ve emlak vergisi ödemeyecek.
Etiketler
Gündem