28 Ekim 2022 18:24 Güncelleme : 4 Kasım 2022 12:53

Elektrikli hydrofoil sörf tahtası nasıl çalışır?

Elektrikli hydrofoil sörf tahtası nasıl çalışır?

Elektrikli hydrofoil sörf tahtaları, dalga ve rüzgâr gerekmeden sörf yapmanın yeni bir yolunu sunuyor. Bu yenilikçi ürünler sadece ekstrem sporlar ile ilgilenenlere değil, her tecrübe seviyesinden sörfçülere hitap ediyor ve heyecanlı olduğu kadar eğlenceli bir deneyim sağlıyor.

Eğer onların nasıl çalıştığını merak ediyorsanız, bu aletlerin çalışma prensiplerini aşağıda izah ediyoruz. Neye benzediklerini görmek ve fiyatlar hakkında bilgi edinip online sipariş vermek içinse https://sifly.global/ ziyaret edebilirsiniz.

Elektrikli hydrofoil sörf tahtaları hakkında bilmeniz gerekenler

Çalışma prensiplerinden bahsetmeden önce, elektrikli hydrofoil tahtaların tasarımından kısaca bahsedelim. Ölçüler bakımından klasik sörf tahtalarından daha kısa ve daha kalındırlar zira içlerinde lityum iyon bir pil barındırırlar ve denge sağlamak için geniş veya uzun bir yüzey alanına ihtiyaç duymazlar.

Altlarında karbon fiberden yapılan bir çubuk ve bu çubuğun ucundaysa hydrofoil kanatlar ile elektrikli bir motor bulunur. Klasik tahtalardan farklı olmalarının nedeni de budur: İtiş gücü, dalgalardan veya rüzgârdan gelmez, elektrikli motorlar aracılığıyla sağlanır. Bu, dalga veya rüzgâr olmasa da kullanılabilecekleri anlamına gelir. Hydrofoil kanat, motor çalışırken tahtanın çubuk üzerinde yükselmesini ve su yüzeyi ile olan temasını kesmesini sağlar. Su altında kaldığı için de genellikle köpükler oluşmaz.

Elektrikli hyrdofoil kullananların “uçuyormuş gibi” görünmelerinin nedeni de budur. Çubuk ince olduğu için, uzaktan bakıldığında görünmez ve ilginç bir illüzyon oluşturur. Hız kazanmak veya yavaşlamak için elektrikli motor kullanılır ve tahtayı yönlendirmek için de kullanıcının istediği yöne doğru ağırlığını vermesi yeterlidir.  

Elektrikli hydrofoil tahtalar nasıl kontrol edilir?

Elektrikli hydrofoil sörf tahtalarına itiş gücünü sağlayan motorun bir uzaktan kumandası vardır. Bu uzaktan kumandalar, Bluetooth teknolojisini kullanarak hızın değiştirebilmesini sağlar. Bu kumanda, ele tamamen oturan tetik şeklinde bir tasarıma sahiptir ve bileğe geçirilen bir güvenlik ipi de bulunur. Çoğu tahta, kumanda kullanıcının elinden çıktığı anda motoru kapatacak şekilde tasarlanmıştır.

Özel kılıfı sayesinde kumandalar su geçirmez ve çalışma prensipleri Bluetooth teknolojisi ile aynıdır: 20 metreye kadar bağlantı problemi yaşamadan elektrikli motor ile iletişim kurmaları mümkündür. Kullanıcı zaten motorun hemen üzerinde yer aldığından, iletişim mesafesi bir sorun teşkil etmeyecektir.

Kumandanın küçük bir LCD ekranı vardır ve bu ekranda hız seviyesini görebilmek mümkündür. Elektrikli hydrofoil tahta modelinin özelliklerine bağlı olarak, ekranda farklı bilgiler de (örneğin, şarj durumu) görüntülenebilir. Kullanıcı, kumanda ekranına bakarak hızının ne olduğunu daima görebilir ve cihaz üzerindeki düğmeler ile kolayca artırıp azaltabilir.
Ancak elektrikli hydrofoil tahtaya yön vermek için kumandayı kullanamayacağınızı unutmayın. Kumanda, sadece hızlanmak, yavaşlamak ve destekleniyorsa kalan kullanım süresini veya şarj miktarını görmek içindir. Tahtaya yön verecek olan şey, kullanıcının kendisidir: Duruş pozisyonunu hafifçe değiştirerek (örneğin, sola doğru eğilerek) tahtanın yönünü de değiştirebilir.

eFoil lift tahtalardaki piller ne kadar dayanır?

Elektrikli hydrofoil tahtaların bataryaları, ortalama 120 dakikalık bir kullanım süresine sahiptir. Tamamen şarj olmaları 2,5 saate yakın sürer ve herhangi bir priz ile şarj edilmeleri mümkündür. Bataryanın genel kullanım ömrü ise, diğer tüm lityum iyon bataryalar gibidir. Diğer bir deyişle, kullanım sıklığına ve saklama koşullarına göre değişiklik gösterir.

  • Tahtanızı yeniden kullanmadan önce bir köşeye koyarken bataryanızın %30 - %50 arasında bir şarja sahip olmasına dikkat edin. Tamamen dolu veya tamamen boşalmış olmamalıdır;
  • Sakladığınız alanın 5 °C ile 25 °C arasında olması idealdir;
  • Uzun süre boyunca (örneğin, 9 ay ve üzeri) kullanmazsanız, bataryanız şarj edilebilirlik özelliğini yitirebilir. Bu, lityum iyon bataryaların çalışma prensibinden kaynaklanan bir durumdur.

İdeal kullanım koşullarında, elektrikli hydrofoil tahtanızın bataryasını değiştirmeniz gerekmeden yıllar boyunca kullanabilirsiniz. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi, asıl süre ne kadar sık kullandığınız ve ne koşullarda sakladığınıza göre değişiklik gösterecektir.

Etiketler

Yaşamdan  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış