24 Ekim 2022 16:05 Güncelleme : 24 Ekim 2022 16:14

İngiltere'nin yeni başbakanı belli oldu! İlk defa Hint kökenli bir başbakan!

İngiltere'nin yeni başbakanı belli oldu! İlk defa Hint kökenli bir başbakan!

İngiltere'de Muhafazakar Parti liderlik yarışının düğümü çözüldü. Ülkenin yeni başbakanı geçen hafta istifa ettiğini açıklayan Liz Truss'ın ardından Rishi Sunak oldu.

Son dakika haberi! İngiltere'de eski Başbakan Boris Johnson, Muhafazakar Parti liderlik yarışından çekilerek ülkenin eski maliye bakanı olan Rishi Sunak'ın önünü açtı.

Johnson, "Doğru zaman olmadığını düşünüyorum" demişti.

Johnson, adaylık için gereken 100 milletvekilinin desteğini aldığını öne sürmüş, "Parlamento'da partiniz bir bütün değilse, hükümeti etkili bir şekilde yönetemezsiniz" demişti. Ayrıca, 2024 seçimleri için adaylık sinyali veren eski başbakan, "2024'te partiye zafer kazandırabilmek için iyi bir yerde olduğumu düşünüyorum" açıklamasını yapmıştı.

JOHNSON DESTEKLEYİCİLERİ SUNAK'IN TARAFINA GEÇTİ

Rishi Sunak, Muhafazakar milletvekillerinin yarısından fazlasının desteğini aldı.Sunak, saat 13: 30 itibariyle 182 milletvekilinin desteğini aldı, bu da mecliste sandalyesi olan Muhafazakarların toplam sayısının yüzde 51'ine denk geliyor. Daha önce, Johnson'ı destekleyen kişilerden şimdiki veya eski kabine bakanları James Cleverly, Nadhim Zahawi ve Priti Patel, Sunak'ı destekledi.

JOHNSON DESTEKLEYİCİLERİ SUNAK'IN TARAFINA GEÇTİ

RİSHİ SUNAK KİMDİR

12 Mayıs 1980 yılında doğan İngiltere'nin yeni başbakanı Rishi Sunak Şubat 2020'den beri Birleşik Krallık'ın Hazine Şansölyesi olarak görev yapıyor. Muhafazakar Parti üyesi Sunak, Temmuz 2019 ile Şubat 2020 tarihleri arasında Hazine Bakanlığı'nda baş sekreterlik yaptı.. 2015 genel seçimlerinden beri parlamentoda Richmond milletvekili olarak görev yapıyor.

Sunak, 2001 ile 2004 yılları arasında Goldman Sachs'ta çalıştı.Sunak, 13 Şubat 2020 – 5 Temmuz 2022 tarihleri arasında ise Hazine Bakanı olarak görev aldı.

Temmuz ayında İngiltere Maliye Bakanı Sunak, Başbakan Boris Johnson'ı eleştirerek istifa ettiği duyurdu. Sunak, "Ülkemiz çok büyük zorluklarla karşı karşıya. Halk haklı olarak hükümetin düzgün, yetkin ve ciddi bir şekilde yürütülmesini bekliyor. Bu standartların uğrunda savaşmaya değer olduğuna inanıyorum ve bu yüzden istifa ediyorum" demişti.

Etiketler

Dünya  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış