19 Aralık 2022 17:50 Güncelleme : 19 Aralık 2022 17:50

Korkutan hastalık Strep A ile ilgili anne ve babaları rahatlatan açıklama! Tedavisi çok basit

Korkutan hastalık Strep A ile ilgili anne ve babaları rahatlatan açıklama! Tedavisi çok basit

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Amerika’yı ve İngiltere’yi harekete geçiren ‘Strep A’ enfeksiyonları hakkında önemli uyarılarda bulundu. Halk arasında ‘beta mikrobu’ olarak karşımıza çıkan bu enfeksiyonlar hakkında Yavuz; “Tedavisi çok basit” dedi.

Strep A enfeksiyonlarıyla ilgili önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, bu enfeksiyonların tedavisi hakkında da konuştu. Tedavisinin çok basit olduğunu dile getiren Yavuz, uyarılarda da bulundu. İşte haberin merak edilen tüm detayları…

Strep A enfeksiyonları tedavisi

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, halk arasında ‘beta mikrobu’ olarak adlandırılan ‘Strep A’ enfeksiyonları hakkında penisilinle çok rahat bir şekilde tedavi edilebildiğini ve erken teşhisin bu açıdan önemli olduğunu belirtti. Avrupa ve Amerika’yı alarma geçiren ‘Strep A’ enfeksiyonlarının her kış çocuklarda boğaz enfeksiyonları ve bademcik iltihabına yol açmasıyla bilinen A grubu beta hemolitik streptokok adlı bir bakteri sebebiyle oluşmaktadır.

Halk arasında beta mikrobu olarak tanınan bu bakteri aslında yeni değil, yıllardır oldukça yaygın bir şekilde özellikle kış aylarında boğaz enfeksiyonlarına yol açabilirken, penisilin tedavisi ile çok rahat bir şekilde tedavi edilebiliyor. Pandemi sonrası dönemde özellikle İngiltere’de Strep A enfeksiyonlarına bağlı çocuk ölümlerinin ardından oluşan endişenin sebeplerini açıklayan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, her yol boğaz enfeksiyonlarına yol açan bu bakterinin, erişkinlerde görülen versiyonunun çocuklardaki artışına da dikkat çekti.

Strep A enfeksiyonları tedavisi

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz’dan açıklamalar

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, açıklamalarında; “A grubu beta hemolitik streptokok dediğimiz bakteri, aslında insanlarda sıklıkla enfeksiyona neden olan bir etken. Çocuklarda hepimizin bademcik iltihabı yani tonsilit dediğimiz tabloya yol açıyor. Erişkinde bademcik iltihabı daha nadir. Erişkinlerde daha çok deri, yumuşak doku enfeksiyonlarında çok sık karşımıza çıkıyor. Bu A grubu beta hemolitik streptokoklar bazen daha derin dokulara yayılabiliyorlar. Mesela derialtı yağ dokusunun altındaki fasyalara yani kaslara etki edebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Etiketler

Sağlık  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış