19 Aralık 2022 13:50 Güncelleme : 19 Aralık 2022 13:50

Sıfır otomobillerde 2023 zam beklentisi! Araçlar daha gemide satıldı, peki otomobil piyasası ne durumda olacak?

Sıfır otomobillerde 2023 zam beklentisi! Araçlar daha gemide satıldı, peki otomobil piyasası ne durumda olacak?

Sıfır otomobillerde ÖTV matrah güncellemesi ardından piyasa oldukça hareketlendi. Yeni yıl zamları öncesi araç almak isteyen kişiler bayilerde araç bırakmadı. Sıfır araçlara talep o kadar fazla ki otomobiller daha gemideyken satıldı. Otomobil piyasası sonunda belli oldu. İşte haberimizin devamında tüm detayları ile sizlerle…

Sıfır otomobile talep çoğalınca bayiler tüm araçları gemideyken sattı bile. Hatta birçok bayi fiyat garantisi vermeden ocak ayında gelecek araçlar için de liste hazırlığı yapmaya başladı. Sıfır otomobillerde 2023 zam beklentisi! İşte tüm detaylar.

Otomobil piyasası hareketlenmeye başladı

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, satışları yılın son ayı olan aralıkta gerçekleşmekte. Bu nedeni ise tüketiciler yeni model yılı zamları gelmeden otomobil ihtiyacını karşılama eğiliminde olması. Geçen yıl kurdaki hızlı yükseliş sebebi ile aralıkta otomobil ve hafif ticari araç satışları 2020'in aynı dönemine göre, göre yüzde 40,3 azalarak 62 bin 243 olmuştu. Aralığın ilk haftasında bu ay için 100 bine yakın bir satış tahmini yapılmakta. Enflasyonist baskı ile birlikte krediye erişimde yaşanan zorluklar, talebi baskılamaya devam etmekte. Fakat geçen hafta talep beklentilerin de üzerine çıktı. Sektör temsilcileri ÖTV’deki belirsizliğin ortadan kalkması ile birlikte satışların 120 bin adedi geçebileceği düşünüyor.

Bayilerinde bulunan tüm araçları sattıklarını dile getiren sektör temsilcilerinden biri olan Oğuz Güner, “Hatta birçok bayide olduğu gibi, Türkiye’ye gelmek üzere yola çıkmış olan ve ay sonuna yetişecek araçlar gemideyken satmaya başladık” dile getirdi.

Bir başka isim Alp Gülan da ise şunları belirtti. Fiyatların artmasından endişe eden vatandaşlar alımı öne çekmekte. Özellikle B segmenti araçlarda matrah güncellemesi ile gelen avantajın, kurdaki artış paralelinde ortadan kalkabileceği düşünmekte. Dolayısıyla o segmentteki araçlara oldukça yoğun bir ilgi oluştu” dedi.

Otomobil piyasası hareketlenmeye başladı

Sıfır bulamayanlar ikinci el araca yönelmeye başladı

Sıfır araçlarla ile birlikte ikinci el otomobil piyasasında da talep geçen hafta hızlanmaya başladı. Sektör temsilcisi Melih Mutlu, “ÖTV matrah güncellemesiyle alımını öteleyenler bulunuyor. Onlar pazarı hareketlendirirken, zam geleceği endişesi ile alımını öne çekenler daha çok. Sıfır araç bulamayan tüketiciler de ikinci ele yönelmekte İkinci el araçlara talebin artması ile birlikte fiyatlar da yükselmeye devam etmekte. İfadelerini kullandı

Sıfır bulamayanlar ikinci el araca yönelmeye başladı

Araba markaları Ocak için standlarını açtı

Sektör temsilcileri, birçok markanın ocak ayında gelecek araçların da listesini vermeye başladığını belirtti. Bayiler, fiyat garantisi vermeden ocak ayında gelecek araçlar için de liste hazırlığı yapmaya başladı. Birçok bayi kapora alınırken, kimisi ise sadece merkeze müşterinin ismi bildirmekte.

Etiketler

Otomobil  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış